Doordat er veel kostbare tijd verloren is gegaan, hebben de Russische oligarchen alle gelegenheid gekregen om hun bezittingen veilig te stellen en die aan de internationale sancties te onttrekken. Dat bleek bijvoorbeeld uit de bekendmaking van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, dat er na drie weken pas voor enkele honderden miljoenen euro’s beslag was gelegd op Russische bezittingen. Ter vergelijking: de Britse minister voor Buitenlandse Zaken Liz Truss meldde deze week dat het Verenigd Koninkrijk 350 miljard dollar aan Russische bezittingen uit de ‘oorlogskas van Poetin’ heeft bevroren.

Keer op keer blijkt dat er op de Nederlandse ministeries geen draaiboeken klaarliggen voor voorzienbare crises. Voorbeelden? Ze waren er niet aan het begin van de coronacrisis, hoewel virologen en epidemiologen daar al jaren voor hadden gepleit. Ze waren er niet toen de Groningse gaskraan uiteindelijk onder zware maatschappelijke druk werd dichtgedraaid, hoewel dat besluit er al jaren zat aan te komen. Ze waren er niet bij het ontstaan van de stikstofcrisis, hoewel intern al jaren bekend was dat het kabinetsbeleid op dit dossier juridisch onhoudbaar was.

Hetzelfde geldt voor de oorlog in Oekraïne. Dat Poetin besloot tot een volledige invasie van de voormalige Sovjet-republiek kwam voor de meeste experts weliswaar als een enorme verrassing, maar duidelijk was wel dat die kans bepaald niet denkbeeldig was. Er gelden al sinds de annexatie van de Krim door Poetins ‘groene mannetjes’ uit 2014 sancties tegen Rusland. Vervolgens kwam daar het gestook van Rusland in de Donbas-regio bij. Alle aanleiding dus om na te denken over scenario’s waarin de sancties zouden moeten worden uitgebreid.

Ook van een door velen bepleitte boycot van Russische schepen door Nederlandse havens is nog weinig terecht gekomen. Hoewel topman Koen Overtoom van de Amsterdamse haven begin vorige maand op het NT-Havendebat nog het vertrouwen had dat de Nederlandse havens het daar snel over eens zouden worden, is er sindsdien weinig meer over vernomen. Sterker, minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei twee dagen later dat die stap voor het kabinet ‘onbespreekbaar’ was zo lang havens als Antwerpen en Hamburg niet mee zouden doen.

En zo wint de koopman het weer van de dominee en is Nederland met zijn stoere uitspraken op het internationale toneel andermaal de muis die brult en die vervolgens lekker zijn warme holletje opzoekt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement