De boeren veroorzaakten met hun acties op een groot aantal plekken in het land lege schappen bij de supermarkten. Zo proberen zij aan te tonen dat een vermindering van de landbouwactiviteiten in Nederland zal leiden tot voedseltekorten. In werkelijkheid frustreren zij met hun blokkades de winkelbevoorrading, een essentiële tak van sport in de logistiek die maar moeilijk als boeman kan worden aangewezen in het stikstofdrama. Tegelijkertijd is er sprake van een miljoenenschade. Acties die anderen zodanig in gevaar brengen, schade veroorzaken en het werken onmogelijk maken, zijn niet goed te praten.

Voor de situatie waarover boeren zich beklagen, is wel begrip op te brengen. Ze zijn het slachtoffer van jarenlang pappen en nathouden door de landelijke overheid. Totdat de bom onlangs barstte, kenmerkte de Nederlandse aanpak zich vooral door uitstel, en door tegen beter weten in hopen op een oplossing die zich vanzelf weleens zou aandienen.

Nu die oplossing er helemaal niet blijkt te zijn, is het aan het kabinet om eindelijk de regie naar zich toe te trekken. Maar de regering heeft voor de boeren daarbij geen perspectief in petto in de recent gepresenteerde stikstofaanpak. Zoals zo vaak wordt er weer veel weg gedelegeerd naar de provincies, terwijl de handhaving bij de boerenprotesten door het kabinet dan weer nadrukkelijk is neergelegd bij de gemeenten.

Deze week stuurde VNO-NCW een brandbrief aan premier Mark Rutte met een duidelijke waarschuwing. Nederland loopt op meerdere fronten vast. Bij de verduurzaming, de aanleg van wegen, de bouw. Honderden projecten dreigen knarsend tot stilstand te komen als de regering niet samen met het bedrijfsleven de problemen grondig aanpakt. Dat geldt bij uitstek voor het stikstofdossier en voor de boosheid van de boeren. De tijd van het afschuiven en verstoppertje spelen door dit kabinet moet nu maar eens voorbij zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement