Hoewel het kabinet juichend liet weten dat Nederland gas aan het besparen is (-20%), komt dat vooral doordat de industrie begint af te schalen vanwege de torenhoge energieprijzen. Zo produceert Yara in Sluiskil al een tijdje op een lager pitje en sloot Nyrstar zijn zinksmelterij in Budel zelfs helemaal vanwege het dure gas. Ook stappen energieproducenten over op steenkool. Er is bij de meeste gasverbruikers niet echt sprake van efficiënter werken met energie, maar meer van een ouderwetse productieverlaging. Ook de consument zal de komende maanden zijn bestedingen gaan afschalen vanwege de oplopende energiekosten. Een gezin dat maandelijks een paar honderd euro extra moet betalen aan de energieleverancier, kan voor dat geld immers geen spullen meer kopen. Deze ontwikkelingen hebben grote invloed op de logistieke sector.

De ontwikkelingen lijken een recept voor stagflatie en een bijbehorende recessie. Weliswaar zal het bruto nationaal product in euro’s misschien blijven stijgen als gevolg van de inflatie, maar de daadwerkelijke productie en bestedingen gemeten in aantallen goederen kunnen daarbij weleens gaan dalen.

Een eerste signaal kwam deze week al van cijfers over dalende winkelverkopen. Die verkopen bleven gemeten in euro’s nog wel gelijk, maar niet in aantallen producten. Immers, met een bruto nationaal product dat stijgt met 3% en een inflatie van 10%, kun je niet echt spreken van een stijging van de productie gemeten in goederen. Minder producten over de toonbank voor een hogere prijs, leiden immers ook tot een ‘groeiende economie’. Verder zijn de containertarieven in de lijnvaart alweer een tijdje aan het dalen, met name vanwege een lagere productie in China. Een krimpende vraag naar producten is eveneens terug te zien in de dalende luchtvrachtmarkt, een markt die bekend staat als een barometer voor toekomstige economische groei of krimp.

Het is goed dat de logistieke sector de afgelopen kwartalen behoorlijk wat vet op de botten heeft weten te kweken. Want na deze hete zomer zou weleens een economische koude douche kunnen volgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement