De Kamer geeft met de aangenomen motie invulling aan onderbuikgevoelens over de aanblik van het logistieke vastgoed die al veel langer leven in Den Haag. Lelijke koekblikken zorgen voor ‘verdozing’ en landschapsvervuiling. De politiek zal zich echter ook rekenschap moeten geven van het feit dat de groei van het aantal dc’s een rechtstreeks gevolg is van de economische groei en stijging in de consumentenbestedingen in de laatste jaren. Met het oog op de dreigende recessie zou de politiek juist ruim baan moeten geven aan de bedrijvigheid en werkgelegenheid in ons land, ook al zijn er bezwaren over de esthetiek. Vorig jaar waren de 25 opgeleverde XXL-dc’s goed voor 10.000 nieuwe banen.

De realiteit is dat de vraag naar distributiecentra alleen maar toeneemt. Voor volgend jaar zitten nog zeker 64 dc’s in de pijpleiding en uit recent onderzoek door vastgoedadviseur Savills bleek dat buitenlandse gebruikers van logistiek vastgoed meer en meer kansen zien om hun activiteiten in Nederland uit te breiden. Het argument dat we die dc’s niet nodig hebben, gaat niet op. Driekwart van de logistieke vestigingen in Nederland heeft immers een regionale of nationale marktoriëntatie, bleek begin dit jaar uit onderzoek.

‘Geen stop op nieuwe distributiecentra’, zette brancheorganisatie TLN deze week boven een bericht aan zijn achterban over de ontwikkelingen in de Tweede Kamer. Een harde bouwstop lijkt er inderdaad niet te komen, maar hoe De Jonge dan wel invulling gaat geven aan het door de het parlement gewenste restrctiebeleid, is nog ongewis. Voor het maken van een goede afweging is het cruciaal dat hij zich de komende maanden verdiept in het belang van de logistiek voor onze economie. Terwijl hij wikt en weegt, kunnen branchepartijen dan vast ook met hem meedenken over een mooier uiterlijk voor het vastgoed.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement