Slijtagedeeltjes van banden en remmen blijven op straat achter en spoelen weg met de regen, de bodem in, wat vervuiling veroorzaakt. Een ander deel komt als fijnstof in de lucht terecht. Alleen al in Nederland verdwijnt elk jaar 17 miljoen kilogram slijtstof van autobanden in het milieu. Daarvan belandt een miljoen kilogram in het oppervlaktewater en ongeveer evenveel als fijnstof in de lucht. Uit onderzoek blijkt dat dit probleem de komende jaren waarschijnlijk alleen maar zal toenemen vanwege de populariteit van SUV’s en de opkomst van de elektrische auto.

In 2050 komt 90% van alle emissies voor rekening van banden en remmen, stelt de Europese Commissie. Bovendien zijn auto- en truckbanden nu al de grootste bron van microplastics in het milieu. Moderne dieselmotoren zijn immers uitgerust met goede filters, onder meer tegen fijnstof. Brussel zegt daarom volgend jaar met normen en de bijbehorende meetmethoden voor banden te komen.

Het idee is nu om die uitstoot mee te nemen in de Euro 7-normering. Dat zal nog best een ingewikkelde puzzel worden, aangezien banden niet gestandaardiseerd zijn en achteraf makkelijk vervangen kunnen worden. Maar het signaal is alvast afgegeven. Brussel kijkt straks niet alleen naar uitstoot uit de pijp, maar neemt ook de andere uitstootbronnen mee.

Mocht de normering van deze vervuiling via Euro 7 te ingewikkeld blijken, dan zou de Europese Commissie ook kunnen overwegen een minimaal kwaliteitslabel aan autobanden te hangen voor elektrische voertuigen om het verlies van rubber in de openbare ruimte te minimaliseren. Want zero-emissie tijdens het rijden op rubberen banden bestaat helaas nog niet. Ook straks niet na de invoering van de stedelijke zero-emissiezones voor vrachtverkeer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement