Dat heeft de Europese slotcoördinatie van de EU samen met de airlines en luchthaven in een nieuw akkoord bepaald met het oog op de coronacrisis. Door de periode van 21 dagen in te bouwen, hebben andere luchtvaartmaatschappijen voldoende tijd om die teruggeven slots over te nemen en daarop hun vliegschema’s aan te passen.

Door het akkoord wordt vooral het doorschuiven van slots aan vrachtmaatschappijen op Schiphol een stuk gemakkelijker. De vrachtvervoerder beschikken op de Nederlandse luchthaven slechts over een beperkt aantal historische rechten. Door de nieuwe EU-regeling kunnen zij dan ook meer slots verwerven. Voorwaarde is dan wel dat ook de Nederlandse overheid soepel omgaat met aanvragen.

Het akkoord heeft een looptijd van een zes maanden en geldt voor het komende winterseizoen 2020/2021.