Volgens bronnen kan het dreigement worden gekoppeld aan de inspanningen die onder andere Nederland doet om de waarheid over vlucht MH17 boven tafel te krijgen, waaronder het voornemen om een internationaal tribunaal in te stellen.

Als officiële reden voor het voorgestelde importverbod stelde Moskou dinsdag dat bloemen uit Nederland vol met ongedierte zitten die een ‘ernstig gevaar’ vormen voor de Russische economie en landbouw.

De aankondiging volgde kort op de oproep om een internationaal tribunaal om daarmee de verantwoordelijken voor de vliegramp voor de rechter te krijgen. De Russen zijn tegen dat voorstel. Het land vindt onder meer dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp eerst moet worden afgerond.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland vindt het hoogst onwaarschijnlijk dat het vinden van ‘beestjes’ door de Russen als reden voor het dreigende importverbod wordt gegeven. ‘De Nederlandse standaard ligt wat dat betreft hoog’, aldus een LTO-zegsman. ‘Iedere partij die het land uit gaat wordt streng gecontroleerd. Het zou jaren kosten om het vertrouwen weer te herstellen mocht er onverhoopt wel ongedierte in de bloemen en planten worden gevonden.’

LTO vermoedt dat het statement van de Russen politiek is ingegeven.

Rusland importeerde vorig jaar voor circa 205 miljoen euro aan bloemen uit Nederland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement