Volgens brancheorganisatie VGB voeren de Russen nog altijd de druk op een eventuele bloemenban op. Aan de Nederlandse sierteeltsector daarom de taak er alles aan te doen schadelijke organismen als trips te weren.

Uit cijfers van de VGB bleek dinsdag dat de export naar Rusland in de eerste zeven maanden van het jaar met 25% is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Daardoor kwam de totale uitvoer van bloemen en planten naar het land uit op 113 miljoen euro, 37 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Rusland was afgelopen jaar goed voor circa 5% van de totale export.

Volgens VGB-directeur Robert Roodenburg is er geen sprake van een boycot. ‘Er staan geen lange wachtrijen bij de grens. En ook heb ik nog niet gehoord dat er bloemen zijn tegengehouden. Maar we moeten de Russen geen argumenten geven om de bloemen te weren’, zo verklaarde hij.

De Nederlandse sierteeltsector wil snel met de Russen om tafel om de kwestie te bespreken. Rusland hanteert volgens de VGB een strengere norm dan andere exportlanden. ‘Volgens onze definitie zijn de organismen niet schadelijk. Maar voor de Russen zijn ze ongewenst’, zo zei Roodenburg.

Hij erkent dat er op de korte termijn geen oplossing is voor dat probleem. Met de huidige toegestane middelen is het volgens hem moeilijk om trips te bestrijden. Vooral in de teelt van chrysanten, goed voor circa de helft van alle export naar Rusland, laat het beestje zich maar moeilijk bestrijden, aldus de branchevereniging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement