De uitvoer van komkommers viel daarentegen fors lager uit dan in de eerste zes maanden van 2014.

Uien vormen met 462 miljoen kilo circa een derde van de totale export van groenten en fruit. Het lukte exporteurs, na het wegvallen van Rusland, om nieuwe markten aan te boren. Onder meer Indonesië en Panama werden als afzetbestemming toegevoegd. Brazilië bleek in de eerste jaarhelft het belangrijkste exportland voor de ui. In het land werd gemiddeld een halve kilo uien per persoon gegeten.

Waar de uienexport floreerde, gold dit niet voor de komkommers. Onder meer een afname van het teeltoppervlakte en kleinere productieopbrengsten zorgden ervoor dat de export met 161 miljoen kilo 17% lager uitviel dan een jaar eerder. Ook de uitvoer van tomaten lag met 334 miljoen kilo 8% onder het niveau van de eerste jaarhelft van 2014. Het tegenvallende voorjaarsweer zorgde voor een tragere start van de tomatenproductie.

De export van Nederlandse appels en peren viel 17% lager uit. Een groot deel van de oogst werd eind 2014 al verkocht. Wel openden Brazilië en China hun grenzen voor peren. Ook onderhandelingen met India, Zuid-Afrika en Colombia voor de export van appels en peren zijn volgens GroenteFruit Huis in een vergevorderd stadium. Ook wordt het Midden-Oosten een steeds belangrijker afzetgebied voor Nederlandse groenten en fruit.

De totale export van groenten en fruit kwam uit op 1435 miljoen kilo. Dat was 5% minder dan in de eerste zes maanden van 2014.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement