Dat is voor het eerst sinds eind 2014. Begin 2016 bereikte de prijs nog een dieptepunt van net onder de 35 dollar. Sindsdien zijn de prijzen vrijwel onafgebroken gestegen. Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) steeg vanmorgen met ongeveer een procent tot net boven de zeventig dollar.

Ook de prijzen van andere bekende oliesoorten, zoals Urals en Opec Basket, liggen boven de zeventig dollar per vat. De oplopende spanningen tussen de VS en Iran worden gezien als belangrijkste reden voor de opwaartse prijsdruk.

Mocht president Trump het ‘atoomakkoord’ opblazen, dan kan dat dat de Iraanse olie-export ernstig onder druk zetten. Sommige marktanalisten denken dat sancties tegen Iran kunnen leiden tot een vermindering met een half miljoen vaten per dag. Daarnaast zijn er signalen dat het oliekartel OPEC aanstuurt op een verdere verhoging van de prijzen tot boven de tachtig euro.