Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf woensdag heeft gepubliceerd. De oorzaken van de problemen zijn hetzelfde als bij de meeste sectorgenoten: hoge brandstofkosten en lage tarieven.

In het tweede kwartaal van dit jaar boekte Zim een tekort van 20.6 miljoen dollar. Dat was vorig jaar in dezelfde periode nog een winst van 12,5 miljoen. Wel ging het volume (772.000 teu) flink omhoog. Er kwam maar liefst 17,1% bij.

Ook de opbrengsten groeiden tussen begin april en eind juni en kwamen uit op 803,2 miljoen dollar. Dat betekende een toename van 7.7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Containerrederijen hebben al enige tijd moeite om winst te maken. Door gestegen olieprijzen en veel druk op de tarieven kunnen ze de groeiende volumes niet omzetten in een winst. Onder ander HMM en fusiebedrijf ONE doken al flink in het rood.