Standaard Bankverklaring met SBR Banken, eHerkenning en iSHARE

Digitalisering

Ondernemers in de logistiek regelen binnenkort eenvoudiger en sneller een Standaard Bankverklaring. SBR Banken start binnenkort een pilot met eHerkenning en iSHARE.

iSHARE is een initiatief van de Topsector Logistiek om makkelijk en veilig data te delen. SBR Banken is een initatief van ABN AMRO, ING en Rabobank voor digitale uitwisseling van financiële -en vastgoeddata.

Standaard Bankverklaring

Jaarlijks vragen duizenden ondernemers in de logistiek een Standaard Bankverklaring aan bij hun bank, omdat hun tussenpersoon het financiële overzicht nodig heeft voor bijvoorbeeld het maken van de jaarrekening of het opstellen van een oprichtingsakte. Ondernemers doen dit door hun tussenpersoon te machtigen om namens hen een Standaard Bankverklaring bij hun bank op te vragen.

‘Het regelen van deze machtiging is nu een omslachtig – grotendeels papieren – proces dat door banken en tussenpersonen als inefficiënt, tijdrovend en foutgevoelig wordt ervaren. Dat bovendien voor elke verklaring opnieuw moet worden gedaan’, licht woordvoerder Trudy de Jong van iSHARE toe.

Pilot

In de pilot regelen ondernemers hun Standaard Bankverklaring met behulp van eHerkenning en iSHARE. Met hun eHerkenning-identiteit kunnen ondernemers hun accountants machtigen om bepaalde diensten af te nemen bij de bank. Bijvoorbeeld het aanvragen van een Standaard Bankverklaring. De Jong: ‘Dat scheelt tijd en geld, en voorkomt fouten in het proces.’

Het afsprakenstelsel iSHARE stelt ondernemers in staat om fijnmazig rechten toe te kennen. Wanneer zij zijn ingelogd met eHerkenning, geven ondernemers aan wie, wanneer, welke bankgegevens en voor hoe lang mag opvragen. Op dit moment is differentiatie in het toekennen van rechten niet mogelijk.

2020

SBR Banken start dit najaar nog met de pilot samen met eHerkenning en iSHARE. Als de pilot slaagt, breidt SBR Banken haar dienstverlening uit en is het voor ondernemers vanaf begin 2020 mogelijk om hun bankverklaring via eHerkenning en iSHARE te regelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Standaard Bankverklaring met SBR Banken, eHerkenning en iSHARE | NT

Standaard Bankverklaring met SBR Banken, eHerkenning en iSHARE

Digitalisering

Ondernemers in de logistiek regelen binnenkort eenvoudiger en sneller een Standaard Bankverklaring. SBR Banken start binnenkort een pilot met eHerkenning en iSHARE.

iSHARE is een initiatief van de Topsector Logistiek om makkelijk en veilig data te delen. SBR Banken is een initatief van ABN AMRO, ING en Rabobank voor digitale uitwisseling van financiële -en vastgoeddata.

Standaard Bankverklaring

Jaarlijks vragen duizenden ondernemers in de logistiek een Standaard Bankverklaring aan bij hun bank, omdat hun tussenpersoon het financiële overzicht nodig heeft voor bijvoorbeeld het maken van de jaarrekening of het opstellen van een oprichtingsakte. Ondernemers doen dit door hun tussenpersoon te machtigen om namens hen een Standaard Bankverklaring bij hun bank op te vragen.

‘Het regelen van deze machtiging is nu een omslachtig – grotendeels papieren – proces dat door banken en tussenpersonen als inefficiënt, tijdrovend en foutgevoelig wordt ervaren. Dat bovendien voor elke verklaring opnieuw moet worden gedaan’, licht woordvoerder Trudy de Jong van iSHARE toe.

Pilot

In de pilot regelen ondernemers hun Standaard Bankverklaring met behulp van eHerkenning en iSHARE. Met hun eHerkenning-identiteit kunnen ondernemers hun accountants machtigen om bepaalde diensten af te nemen bij de bank. Bijvoorbeeld het aanvragen van een Standaard Bankverklaring. De Jong: ‘Dat scheelt tijd en geld, en voorkomt fouten in het proces.’

Het afsprakenstelsel iSHARE stelt ondernemers in staat om fijnmazig rechten toe te kennen. Wanneer zij zijn ingelogd met eHerkenning, geven ondernemers aan wie, wanneer, welke bankgegevens en voor hoe lang mag opvragen. Op dit moment is differentiatie in het toekennen van rechten niet mogelijk.

2020

SBR Banken start dit najaar nog met de pilot samen met eHerkenning en iSHARE. Als de pilot slaagt, breidt SBR Banken haar dienstverlening uit en is het voor ondernemers vanaf begin 2020 mogelijk om hun bankverklaring via eHerkenning en iSHARE te regelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement