Het tweede bod van 180 Zwitserse frank per aandeel Panalpina, dat al op 6 februari zou zijn uitgebracht, ligt 10 frank hoger dan het oorspronkelijke bod dat DSV vorige maand uitbracht en dat op 4 februari werd afgewezen door de directie van Panalpina en grootaandeelhouder, de Ernst Goehner Stiftung (EGS). In totaal verhoogt DSV de overnamesom met 200 miljoen Zwitserse frank.

Niet aantrekkelijk

Behalve een hoger bod gaat het om een ‘complete cash-deal’, aldus DSV en zal een deel van de overnamesom niet langer worden uitbetaald in aandelen DSV. EGS zou daardoor een belang van ruim 7% verwerven in het Deense DSV, wat door analisten werd gezien als een weinig aantrekkelijk vooruitzicht voor de Zwitserse liefdadigheidsinstelling. Een grote geldsom zonder aandelen DSV moet de grootaandeelhouder nu over de streep trekken.

DSV wijst er verder op dat het nieuwe bod overeenkomt met 24 keer de bedrijfswinst (ebitda) van de Zwitserse expediteur. Het bestuur van Panalpina zegt het nieuwe bod te zullen bestuderen en zal er ‘indien nodig’ op reageren.

Agility

Eerder deze week zei topman Stefan Karlen dat Panalpina geen overnameprooi is, maar juist zelf op jacht is. Vrijdag voegde de logistiek dienstverlener de daad bij het woord en maakte bekend in gesprek te zijn met Agility  ‘over potentiële strategische kansen op het gebied van logistiek’.

Agility, het oude Amerikaanse Geologistics, telt 22.000 medewerkers en is goed voor een jaarlijkse omzet van 4.6 miljard dollar. Het bedrijf is de laatste jaren vooral sterk gegroeid in het beheer van logistiek vastgoed.

Volgens de Zwitserse beursanalist Baader Helvea laat de komst van Agility in de overnamestrijd tussen de directie van Panalpina en de top van DSV zien dat Panalpina eventueel met goedkeuring van grootaandeelhouder EGS een pact wil sluiten met de kapitaalkrachtige Koeweitse partij om de Denen buiten de deur te houden. De vraag is nu wat de overige aandeelhouders, waaronder het Scandinavische Cevian, gaan doen. Deze groep van minderheidsaandeelhouders is nu nog voor een overname door DSV.

De koers van het aandeel Panalpina lag vrijdagochtend rond de 150 Zwitserse frank en daarmee ver onder het nieuw bod van DSV.

Lees de eerdere berichtgeving van Nieuwsblad Transport over het overnamegevecht tussen DSV en Panalpina: