Ceva door ‘Italië’ dieper in het rood

jaarcijfers

Logistiek dienstverlener Ceva heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 242 miljoen dollar op een met ruim 5% gestegen omzet van 7,4 miljard dollar. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag.

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de Nederlands/Zwitserse groep onder de streep rode cijfers noteert. In 2017 bedroeg het deficit 197 miljoen. Volgens de top van het bedrijf is de stijging van het verlies vooral het gevolg van de eerder gemelde problemen in Italië. Die hebben het bedrijf een schadepost opgeleverd van uiteindelijk 42 miljoen dollar.

Ebitda

Het netto winstcijfer is niet te vinden in het persbericht over de jaarcijfers of de toelichting daarop. Daarin rapporteert Ceva alleen over het bedrijfsresultaat, de ebitda. Die is gedaald van 230 tot 198 miljoen dollar. Dat komt precies overeen met het voorlopige resultaat dat de groep eerder deze maand meldde op basis van cijfers, die nog niet door de accountant waren gecontroleerd. Ook de gecorrigeerde ebitda ging omlaag, van 280 naar 260 miljoen dollar.

Ondanks de rode cijfers toont topman Xavier Urbain zich positief over de gang van zaken in het afgelopen jaar en de vooruitzichten voor de komende drie jaar. Volgens hem heeft Ceva vorig jaar ‘een gezonde commerciële prestatie’ geleverd, al zijn de marges beïnvloed door eenmalige kosten. Die werden overigens positief beïnvloed door het beter dan verwachte resultaat van de Chinese joint venture Anji-Ceva, die 62 miljoen dollar bijdroeg aan het resultaat.

Deal met CMA CGM

Volgens Urbain is Ceva met zijn strategische partner, CMA CGM, ‘een nieuwe hoofdstuk aan het schrijven’. Daarin staat dat de omzet in 2021 boven de negen miljard dollar moet liggen, ruim anderhalf miljard meer dan het afgelopen jaar dus. Het resultaat, de gecorrigeerde ebitda, zou dan tussen de 470 en 490 miljoen dollar moeten liggen, meer dan twee keer zo veel dan het resultaat van vorig jaar.

Volgens Ceva levert de strategische alliantie met CMA CGM al ‘additionele kansen’ op. Zoals bekend heeft de Franse rederij vorig jaar stapsgewijs een belang van 33% in Ceva opgebouwd. Twee weken geleden bracht de rederij uiteindelijk het al maanden geleden aangekondigde openbare bod van dertig Zwitserse frank per aandeel uit. Dat staat nog open tot 14 maart en wordt op 17 april afgewikkeld. Topman Rodolphe Saadé van CMA CGM heeft al laten weten de overname als een ‘done deal’ te beschouwen.

Ceva door ‘Italië’ dieper in het rood | NT

Ceva door ‘Italië’ dieper in het rood

jaarcijfers

Logistiek dienstverlener Ceva heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 242 miljoen dollar op een met ruim 5% gestegen omzet van 7,4 miljard dollar. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag.

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de Nederlands/Zwitserse groep onder de streep rode cijfers noteert. In 2017 bedroeg het deficit 197 miljoen. Volgens de top van het bedrijf is de stijging van het verlies vooral het gevolg van de eerder gemelde problemen in Italië. Die hebben het bedrijf een schadepost opgeleverd van uiteindelijk 42 miljoen dollar.

Ebitda

Het netto winstcijfer is niet te vinden in het persbericht over de jaarcijfers of de toelichting daarop. Daarin rapporteert Ceva alleen over het bedrijfsresultaat, de ebitda. Die is gedaald van 230 tot 198 miljoen dollar. Dat komt precies overeen met het voorlopige resultaat dat de groep eerder deze maand meldde op basis van cijfers, die nog niet door de accountant waren gecontroleerd. Ook de gecorrigeerde ebitda ging omlaag, van 280 naar 260 miljoen dollar.

Ondanks de rode cijfers toont topman Xavier Urbain zich positief over de gang van zaken in het afgelopen jaar en de vooruitzichten voor de komende drie jaar. Volgens hem heeft Ceva vorig jaar ‘een gezonde commerciële prestatie’ geleverd, al zijn de marges beïnvloed door eenmalige kosten. Die werden overigens positief beïnvloed door het beter dan verwachte resultaat van de Chinese joint venture Anji-Ceva, die 62 miljoen dollar bijdroeg aan het resultaat.

Deal met CMA CGM

Volgens Urbain is Ceva met zijn strategische partner, CMA CGM, ‘een nieuwe hoofdstuk aan het schrijven’. Daarin staat dat de omzet in 2021 boven de negen miljard dollar moet liggen, ruim anderhalf miljard meer dan het afgelopen jaar dus. Het resultaat, de gecorrigeerde ebitda, zou dan tussen de 470 en 490 miljoen dollar moeten liggen, meer dan twee keer zo veel dan het resultaat van vorig jaar.

Volgens Ceva levert de strategische alliantie met CMA CGM al ‘additionele kansen’ op. Zoals bekend heeft de Franse rederij vorig jaar stapsgewijs een belang van 33% in Ceva opgebouwd. Twee weken geleden bracht de rederij uiteindelijk het al maanden geleden aangekondigde openbare bod van dertig Zwitserse frank per aandeel uit. Dat staat nog open tot 14 maart en wordt op 17 april afgewikkeld. Topman Rodolphe Saadé van CMA CGM heeft al laten weten de overname als een ‘done deal’ te beschouwen.