Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS over de eerste drie maanden van dit jaar. Voornaamste oorzaak voor de stijging in de binnenvaart waren de naweeën van de laagwaterproblematiek. In de tweede helft van vorig jaar was het waterpeil uitzonderlijk laag en bij de start van het eerste kwartaal van 2019 waren de standen nog niet teruggekeerd naar hun normale niveau.

Door het lage peil konden schippers minder lading meenemen, waardoor meer schepen nodig waren voor dezelfde hoeveelheid goederen. Dit stelde ondernemers in staat om laagwatertoeslagen te bedingen, wat uiteraard positieve gevolgen had voor de omzet.

Koeriers

Post- en koeriersbedrijven boekten dus een nóg hogere omzetgroei. Daarmee volgde het eerste kwartaal van 2019 een langjarige trend, want al sinds het laatste kwartaal van 2010 groeien de opbrengsten in deze sector. De verklaring ligt voor de hand: de toenemende internetverkopen.

Particulieren bestellen meer goederen online, bij zowel de reguliere detailhandelaren als bij de webwinkels. Een groot deel van deze goederen wordt door koeriers bij de klanten bezorgd. Ook de omzet van de online retail zelf steeg fors. Deze was 16,6% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Hierbij gaat het zowel om traditionele winkels met een webshop, als om bedrijven die zich volledig op e-commerce richten.

De post- en koeriersbedrijven zijn positief over de toekomst: bijna drie kwart van de bedrijven denkt dat de omzet in het tweede kwartaal zal toenemen. Eén op de vijf denkt met meer personeel te werken, al is het tekort aan arbeidskrachten voor bijna drie kwart van de ondernemingen in deze branche tevens de grootste belemmering. Voldoende personeel aantrekken is voor de totale transportsector een uitdaging. Het aantal te vervullen vacatures blijft stijgen.

Luchtvracht

Bij luchtvaartbedrijven was de omzet 0,3% hoger dan een jaar eerder. Deze cijfers zijn inclusief het passagiersvervoer. Als uitsluitend gekeken wordt naar het vrachtvervoer komt de luchtvaart zelfs in de min. Exacte cijfers hierover geeft het CBS niet.

Wegvervoer

Het wegtransport wist wel een plus te noteren in de eerste drie maanden van dit jaar. Bedrijven in deze sector boekten 5,7% meer omzet dan in dezelfde periode in 2018. De opbrengsten in deze branche zijn al vanaf de laatste maanden van 2013 elk kwartaal hoger dan een jaar eerder.

Overslagbedrijven

Ook de laad-, los- en overslagbedrijven profiteren al geruime tijd van een groei. In het voorbije kwartaal stegen de opbrengsten met 3,3%. Dat was het achtste kwartaal op rij dat de omzet hoger uitkwam dan in dezelfde periode van het jaar ervoor. De overslag in de havens lag hier voor een deel aan ten grondslag. Vooral de containeroverslag neemt de laatste jaren toe.

Toekomst

Ruim 95% van de bedrijven in de verschillende transportsectoren verwacht in het tweede kwartaal dat de omzet gelijk blijft of toeneemt. Ook verwacht gemiddeld 98% dat de prijzen niet lager worden. Uitzondering hierop is de binnenvaart: bijna 20% van de vrachtvaarders verwacht lagere tarieven. Dat komt mede doordat er geen of minder periodes met laagwater worden verwacht.

Cijfers over het spoorgoederenvervoer meldt het CBS niet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement