De BDI is dinsdag 16 juli met 4,3% gestegen tot 2011 punten. Dat is de hoogste stand sinds januari 2014. De index, die dit jaar al 60% is gestegen, geeft aan hoe de tarieven in de wereldwijde bulkvaart zich
ontwikkelen.

De drogebulkmarkt kende een moeilijke start van het jaar. Redenen daarvoor waren onder meer de kwakkelende Chinese economie en de gevolgen van de strengere internationale klimaat- en milieuregels waar de scheepvaartindustrie vanaf volgend jaar aan moet voldoen.

Brazilië

Een mijnramp in Brumadinho in Brazilië, waarbij in januari driehonderd doden vielen nadat er een dam instortte, zorgde er eveneens voor dat de export van ijzererts vanuit Brazilië op z’n gat lag.

Nu de werkzaamheden in de mijn zijn hervat, is er sprake van een toenemende vraag naar schepen die 
ijzererts uit Brazilië transporteren, wat weer ten goede komt aan een stijging van de BDI. Tegelijkertijd steeg afgelopen maand de uitvoer van ruwijzer uit China naar recordhoogte, ten gunste van de Baltic Dry Index.

De BDI bereikte op 20 mei 2008 het het hoogste puntenaantal ooit: 11.793. Het absolute dieptepunt was op 10 februari 2016 toen de index 290 punten noteerde. (JK)