In de jaren 2016-2018 is de industriële productie in ons land vrijwel alleen maar gestegen, met percentages van rondom de 5% en met uitschieters in de jaren 2016 en 2018 tot een groei van ruim boven dit percentage.

Aan die mooie reeks lijkt nu een einde gekomen. De productie van machines zat in de eerste helft van dit jaar nog wel in de lift naar boven, evenals die van de voedingsmiddelenindustrie. Dalingen waren er in de productie van rubber, kunststof en metaalproducten van ongeveer 3%.

‘Licht dalende trend’

De fabricage van transportmiddelen nam ruim 4% af, die van chemische producten met 4,5% en die van elektrische apparaten met 7,5%. Het CBS spreekt van een ‘licht dalende trend’, maar er is nu toch wel een duidelijke economische weersomslag gaande. In geen van de eerste halfjaren van voorgaande jaren liet de industriële productie een aanhoudende en hand over hand grotere krimp zien.

Positief is dan weer dat producenten in de maand juli meer vertrouwen uitspraken in de nabije toekomst. De bedrijvigheid zal naar verwachting weer toenemen en de voorraden hopen zich niet op in de magazijnen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement