Dat terwijl de totale exportwaarde van goederen uit Nederland het afgelopen kwartaal is gedaald. Volgens het statistiekbureau komt dat doordat olie en gas, die fors in prijs zijn gedaald, bij de export naar China nauwelijks een rol van betekenis spelen.

Machines

De export van in Nederland geproduceerde machines naar China groeide in de eerste vier maanden met 242 miljoen euro (28%) tot ruim 1,1 miljard euro. De export van varkensvlees verdubbelde ruim tot 334 miljoen euro en ook de export van babymelkpoeder en geneesmiddelen nam flink toe.

Van de 27 Europese lidstaten is Nederland inmiddels de op een na belangrijkste goederenleverancier van China. Dat komt doordat de Franse export is teruggevallen. Op plek één staat Duitsland. Vorig jaar exporteerde Nederland voor 9,8 miljard euro goederen van Nederlandse makelij naar China.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement