Het VK trad in 1973 toe tot de EU. De brexit was het gevolg van een referendum over het lidmaatschap van de EU in 2016. Na moeizame onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden, die zijn vastgelegd in het terugtrekkingsakkoord van oktober 2019, sloten Brussel en Londen op 24 december 2020 ook een handels- en samenwerkingsverdrag. Daarmee werd op het nippertje een chaotisch ‘no-deal-scenario’ voorkomen, want op 1 januari werd het Britse vertrek uit de Europese Unie definitief. Het verdrag ging alvast voorlopig in werking omdat het Europees Parlement tijd nodig had om het heel technische akkoord goed te kunnen bestuderen voor het zijn instemming gaf.

Het parlement zal een actieve rol spelen in het zorgvuldig controleren of het Verenigd Koninkrijk zijn verplichtingen volledig nakomt. Bas Eickhout (GroenLinks) wijst erop dat de Britten zich moeten houden aan de regels voor eerlijke concurrentie op het gebied van werknemersrechten en milieustandaarden. ‘De EU kan eenzijdig maatregelen nemen als het VK deze standaarden afzwakt.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding