Boufangacha, die bij de bond gaat over het arbeidsvoorwaardenbeleid, merkt bij de werkgevers ‘kruideniersgedrag’ en een grote behoudendheid. Vaak moet FNV aan cao-tafels ook nog ‘heel hard knokken’ voor afspraken met werkgevers die in de landelijke polder al in akkoorden zijn vastgelegd. En in de supermarktbranche en de metaalsector wordt al maanden gestaakt omdat de werkgevers daar niet willen instemmen met de eisen van FNV, terwijl deze sectoren er toch tamelijk goed voorstaan.

Inflatieverwachtingen

Dit alles staat volgens de FNV’er haaks op de goede economische vooruitzichten en oplopende inflatieverwachtingen. ‘Het is dezelfde reflectie die we ook zagen na de vorige crisis, terwijl de economie toen ook aantrok’, zegt Boufangacha. ‘Mijn verwachting is dat de economie nu veel sterker gaat aantrekken dan toen. Maar dat zien we nog niet terug in de loonontwikkelingen tot nu toe.’ Bij de krapte op de arbeidsmarkt zou eigenlijk een soort loongolf passen, vindt hij. Boufangacha hoopt daar in de tweede helft van het jaar meer van terug te zien.

De gemiddelde loonsverhoging in de cao’s die sinds 1 december zijn afgesloten bedraagt volgens FNV nu nog 1,7 procent. Dat is minder dan de inflatie die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs naar buiten bracht voor de maand mei. In koopkracht gaan werknemers er dus op achteruit, redeneert FNV. De looneis van de bond staat al een aantal jaar op 5 procent. In het akkoord van de CAO wegtransport is onlangs een verhoging van 6,75% in de komende twee jaar afgesproken.

Dat de lonen omhoog moeten vindt niet alleen de vakbond. Recent pleitte president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) er eveneens voor dat bedrijven de lonen van hun personeel meer moeten verhogen. Hij begreep dat veel werkgevers door de coronacrisis andere zorgen hebben, maar nu de vooruitzichten voor het economisch herstel er goed uitzien zou er volgens Knot ook weer ruimte moeten zijn om personeel wat extra’s te bieden. Dat zou ook goed zijn voor het bredere economische plaatje, aldus Knot.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement