De eindkoers van het aandeel XPO en GXO lag maandag op respectievelijk 83,95  dollar en 63,07 dollar. Dat kwam overeen met een stijging van respectievelijk 4% en 8,7% vergeleken met de startkoers die dag. Samengevoegd lag de beurskoers van de twee zusterbedrijven aan het einde van de beursdag 5% boven koers van XPO Logistics van afgelopen vrijdag (140 dollar per aandeel).

Volgens Amerikaanse beursanalisten zal het de komende dagen nog even afwachten zijn hoe de koers van de twee zusterbedrijven zich werkelijk gaat ontwikkelen, maar de onderliggende financiële cijfers van GXO en XPO worden door de experts omschreven als goed.

Smaakmakers

XPO Logistics was voor het grootste deel van de afgelopen tien jaar een van de smaakmakers op de Amerikaanse beurs door onder meer grote overnames, maar de koers stagneerde de laatste jaren vergeleken met de concurrentie. De opsplitsing, waarbij de aandeelhouders voor elk aandeel XPO een aandeel GXO kregen, moet nieuw leven blazen in het aandeel XPO, dat zich nu geheel kan richten op het wegvervoer en internationale expeditie. Tegelijkertijd mikt de holding op een stevige beurswinst bij GXO.

GXO gaat zich geheel concentreren op warehousing en telt rond de 94.000 medewerkers wereldwijd. Mondiaal beheert het bedrijf 20 miljoen vierkante meter aan magazijnruimte op 869 locaties in 27 landen. Het is daarmee naar eigen zeggen een van de marktleiders. GXO heeft als klanten onder meer Apple, Nike, Nestlé en Whirlpool, evenals bedrijven in e-commerce, kleding, food en consumentenelektronica.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding