De woordvoerder kan nog niet veel zeggen over de algehele impact. Alle offline-activiteiten kunnen doorgaan, maar de onlinesystemen bij het bedrijf zijn uitgeschakeld. Zo is het voor medewerkers niet mogelijk om e-mails te sturen. Doordat veel processen verregaand zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd, raakt de aanval ook de productie.

Bij de autofabriek in Born ging de ochtendshift wegens de aanval niet door. Ook in de middag zullen er geen auto’s voor BMW in elkaar worden gezet. ‘Medewerkers die in de productie zitten zijn naar huis of doen werkzaamheden die wel offline kunnen’, zegt een woordvoerder over de autofabriek.

Onder de vlag van VDL vallen 105 bedrijven, actief in negentien landen. De zegsman meldt dat al die bedrijven ‘in meer of mindere mate’ te maken hebben met de cyberaanval. Maar per dochteronderneming zijn de problemen verschillend van aard en omvang. ‘Daar kan ik geen uniforme uitspraken over doen.’

Over de aard van de cyberaanval doet VDL geen uitspraken. Alles is nog in onderzoek, laat het bedrijf weten. Of er aangifte is gedaan, kan het bedrijf ook niet zeggen.

Voor VDL werken ruim 15.000 medewerkers. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten. Het bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding