In de Budelse fabriek van Nyrstar werken ongeveer 430 mensen. De zinkproducent verwacht niet dat er banen verloren gaan door de ingreep. Behalve die in Budel is ook de productie in het Belgische Balen en het Franse Auby fors verminderd.

Naast de hogere gasprijzen, dragen ook de duurder geworden CO2-rechten voor vervuilende bedrijven bij aan de hogere kosten voor Nyrstar. De verhandelbare vergunningen om het broeikasgas te mogen uitstoten zijn de afgelopen maanden steeds verder gestegen in prijs, en dat wordt door stroomleveranciers doorberekend aan grootverbruikers als Nyrstar.

De hard gestegen energieprijzen spelen meer bedrijven in de metaalsector parten. Aluminiumproducent Aldel verlaagt wegens de hoge elektriciteitsprijzen de productie met 60 tot 70 procent, zei financieel directeur Eric Wildschut vorige week tegen actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Het veel grotere Tata Steel Nederland liet weten dat de gestegen energieprijzen geen impact hebben op de productie. Daarbij speelt mee dat het concern zich heeft ingedekt tegen sterk wisselende energieprijzen. Daardoor betaalt de staalfabrikant niet altijd de actuele marktprijzen voor elektriciteit of gas, legt een woordvoerder uit. “Maar dat neemt niet weg dat het een ongunstige ontwikkeling is. Onder de streep willen we natuurlijk zoveel mogelijk overhouden om te kunnen investeren, bijvoorbeeld in waterstof.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding