Dit blijkt uit de maandelijkse cijfers van de Chinese General Administration of Customs. Oktober was de dertiende opeenvolgende maand met dubbelcijferige groei en die overtrof de gemiddelde verwachtingen van economen van bijna 23% groei. De invoer nam met ruim 20% toe, waarmee het handelsoverschot op 84,5 miljard dollar uitkwam.

China heeft in de eerste tien maanden van dit jaar al meer goederen uitgevoerd dan in heel 2020. De wereldhandel draait momenteel op volle toeren omdat veel landen vrijwel volledig hersteld zijn van de economische dip door de coronapandemie. Daardoor is de export naar met name de Verenigde Staten en Europa omhoog geschoten.

Stroomstoringen

De Chinese kolenimport is in oktober bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder, omdat Peking probeert om een eind te maken aan de stroomstoringen. Die ontstonden de afgelopen maanden als gevolg van de sterk gestegen vraag naar stroom van de industrie. De import van aardgas steeg met 22%.

Als onderdeel van het beleid om de CO2-uitstoot terug te brengen, voerde Peking eerder de aardagasimport op, vooral voor de verwarming van huizen. Daarom werd er ook minder steenkool uit de eigen mijnen gehaald. Toen de stroomvraag van met name fabrieken juist toenam ontstonden er tekorten en zag het land zich genoodzaakt om weer meer kolen te verstoken.

Geldberg

De instroom van honderden miljarden dollars dit jaar ondersteunt volgens persbureau Bloomberg de Chinese munt en draagt bij aan de deviezenreserves van het land. Volgens de People’s Bank of China waren die eind vorige maand opgelopen tot 3,2 biljoen dollar. Die geldberg biedt China een belangrijk buffer tegen mogelijk toekomstige schokken in de wereldeconomie, stelt Bloomberg Economics.

Die verwacht verder dat de sterke groei van de export ten opzichte van vorig jaar de komende maanden zal aanhouden. De vraag naar Chinese producten zou wel kunnen vertragen als consumenten in ontwikkelde economieën hun bestedingen weer gaan verschuiven van goederen naar diensten, bijvoorbeeld een vakantie in plaats van een nieuw bankstel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding