De actiedag was donderdag aangekondigd. Het protest begon in de ochtend met vissers die rode fakkels afstaken en vervolgens de haven van St. Malo gedurende een uur blokkeerden, waarbij ze een Brits containerschip tegenhielden. Bij de blokkade van Calais liepen twee ferry’s met vrachtwagens en passagiers vertraging op.

Het is een kwestie van ‘druk uitoefenen op de Britse regering’, onderstreepte de voorzitter van het visserijcomité van Hauts-de-France, Olivier Leprêtre. Hij hekelde de overbevissing in Franse wateren die volgens hem wordt veroorzaakt door de Britse weigering tientallen visvergunningen te verstrekken.

De autoriteiten in Londen houden de situatie in de gaten en hopen dat Frankrijk garandeert dat het handelsverkeer niet wordt verstoord, zei de woordvoerder van premier Boris Johnson.

Volgens Frankrijk heeft het Verenigd Koninkrijk minder vergunningen afgegeven dan was afgesproken bij de brexitonderhandelingen. Het Verenigd Koninkrijk zegt juist dat Frankrijk zich niet aan de afspraken houdt. De ruzie is al tijden bezig en laaide op toen Frankrijk een Britse trawler in beslag nam, omdat die zonder vergunning in Franse wateren zou vissen. Afgelopen mei voer een Franse vloot naar het Kanaaleiland Jersey voor een blokkade van enkele uren.

Volgens het eind 2020 ondertekende akkoord tussen Londen en Brussel mogen Europese vissers blijven werken in Britse wateren, op voorwaarde dat ze kunnen bewijzen dat ze daar vroeger aan het vissen waren. Maar de Fransen en de Britten kibbelen over de aard en omvang van de te overleggen bewijsstukken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement