Handel tussen China en Duitsland stijgt met ruim 15%

Cijfers

China is voor het zesde jaar op rij de belangrijkste handelspartner voor Duitsland. De omzet van de producten die verhandeld werden tussen Duitsland en China steeg in 2021 met 15,1% ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal werd er 245,4 miljard euro aan goederenomzet tussen Duitsland en China verhandeld.

Dit meldt het Statistisches Bundesamt, het nationale instituut voor statistiek in Duitsland. Nederland en de Verenigde Staten staan op respectievelijk de tweede- en derde plaats. Vooral de handel tussen Duitsland en Nederland is in 2021 sterk gegroeid. De omzet van de goederen die tussen Nederland en Duitsland werd verhandeld, steeg maar liefst met ruim 20%. De omzet van de goederen die tussen Duitsland en de VS werden vervoerd steeg met ruim 13%.

Voor het Verenigd Koninkrijk is zowel in de waarde van import als in de waarde van export met Duitsland een teruggang te zien sinds 2017. Het instituut wijst de Brexit aan als belangrijkste oorzaak hiervoor.

China is voor Duitsland vooral een belangrijk importland. In 2021 importeerde Duitsland goederen met een omzet van 141,7 miljard euro uit China, een toename van 20,8% ten opzichte van het jaar ervoor.

Nederland was na China het belangrijkste importland voor Duitsland. Nederland exporteerde goederen met een omzet van 105,7 miljard euro naar Duitsland. Dat is een toename van 21,5% ten opzichte van het jaar ervoor, een sterkere stijging dan de groei van de import vanuit China. De Verenigde Staten exporteerde 72,1 miljard euro naar Duitsland, wat slechts een stijging is van 6,5% ten opzichte van 2020.

Motorvoertuigen

De Verenigde Staten is voor Duitsland het belangrijkste exportland. Er werd in 2021 een omzet van 122,1 miljard euro aan goederen naar de VS geëxporteerd, een stijging van 18% ten opzichte van het jaar ervoor.

Duitsland exporteerde in 2021 goederen met een omzet van 103,6 miljard euro naar China, een stijging van 8,1%. China is hiermee in 2021 het tweede exportland voor Duitsland. Al met al was de import van China naar Duitsland echter een stuk hoger dan de export van Duitsland naar China. Er werd 38,1 miljard euro meer aan omzet vanuit China naar Duitsland geïmporteerd dan dan geëxporteerd.

Persbureau Reuters liet in januari van dit jaar weten dat de import- en exportgroei van en naar China in 2021 met ongeveer 30% is gegroeid. Wel benadrukte het persbureau dat deze groei in de loop van het jaar is gestagneerd door onder andere een afnemende vraag naar producten en hoge kosten voor Chinese exporteurs. Ook de steeds vaker voorkomende verstoringen in de havens door de coronamaatregelen spelen hierbij een rol.

Producten voor gegevensverwerking en elektrische producten waren voor Duitsland de belangrijkste importproducten, gevolgd door motorvoertuigen en onderdelen hiervan. Chemische producten kwamen, met een toename van bijna 16% ten opzichte van 2020, op de derde plaats.

Duitsland exporteerde in 2021 vooral veel motorvoertuigen en onderdelen hiervan. Ondanks productieproblemen als gevolg van knelpunten in de bevoorrading van een aantal belangrijke onderdelen, werden er nog steeds 11,6% meer van deze producten geëxporteerd dan in 2020. In 2020 daalde de export van deze producten wel sterk ten opzichte van 2019. Machines en chemische producten volgden in 2021 op plaats twee en drie. De omzet van geëxporteerde chemische producten steeg in 2021 zelfs met 21,7%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Handel tussen China en Duitsland stijgt met ruim 15% | NT

Handel tussen China en Duitsland stijgt met ruim 15%

Cijfers

China is voor het zesde jaar op rij de belangrijkste handelspartner voor Duitsland. De omzet van de producten die verhandeld werden tussen Duitsland en China steeg in 2021 met 15,1% ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal werd er 245,4 miljard euro aan goederenomzet tussen Duitsland en China verhandeld.

Dit meldt het Statistisches Bundesamt, het nationale instituut voor statistiek in Duitsland. Nederland en de Verenigde Staten staan op respectievelijk de tweede- en derde plaats. Vooral de handel tussen Duitsland en Nederland is in 2021 sterk gegroeid. De omzet van de goederen die tussen Nederland en Duitsland werd verhandeld, steeg maar liefst met ruim 20%. De omzet van de goederen die tussen Duitsland en de VS werden vervoerd steeg met ruim 13%.

Voor het Verenigd Koninkrijk is zowel in de waarde van import als in de waarde van export met Duitsland een teruggang te zien sinds 2017. Het instituut wijst de Brexit aan als belangrijkste oorzaak hiervoor.

China is voor Duitsland vooral een belangrijk importland. In 2021 importeerde Duitsland goederen met een omzet van 141,7 miljard euro uit China, een toename van 20,8% ten opzichte van het jaar ervoor.

Nederland was na China het belangrijkste importland voor Duitsland. Nederland exporteerde goederen met een omzet van 105,7 miljard euro naar Duitsland. Dat is een toename van 21,5% ten opzichte van het jaar ervoor, een sterkere stijging dan de groei van de import vanuit China. De Verenigde Staten exporteerde 72,1 miljard euro naar Duitsland, wat slechts een stijging is van 6,5% ten opzichte van 2020.

Motorvoertuigen

De Verenigde Staten is voor Duitsland het belangrijkste exportland. Er werd in 2021 een omzet van 122,1 miljard euro aan goederen naar de VS geëxporteerd, een stijging van 18% ten opzichte van het jaar ervoor.

Duitsland exporteerde in 2021 goederen met een omzet van 103,6 miljard euro naar China, een stijging van 8,1%. China is hiermee in 2021 het tweede exportland voor Duitsland. Al met al was de import van China naar Duitsland echter een stuk hoger dan de export van Duitsland naar China. Er werd 38,1 miljard euro meer aan omzet vanuit China naar Duitsland geïmporteerd dan dan geëxporteerd.

Persbureau Reuters liet in januari van dit jaar weten dat de import- en exportgroei van en naar China in 2021 met ongeveer 30% is gegroeid. Wel benadrukte het persbureau dat deze groei in de loop van het jaar is gestagneerd door onder andere een afnemende vraag naar producten en hoge kosten voor Chinese exporteurs. Ook de steeds vaker voorkomende verstoringen in de havens door de coronamaatregelen spelen hierbij een rol.

Producten voor gegevensverwerking en elektrische producten waren voor Duitsland de belangrijkste importproducten, gevolgd door motorvoertuigen en onderdelen hiervan. Chemische producten kwamen, met een toename van bijna 16% ten opzichte van 2020, op de derde plaats.

Duitsland exporteerde in 2021 vooral veel motorvoertuigen en onderdelen hiervan. Ondanks productieproblemen als gevolg van knelpunten in de bevoorrading van een aantal belangrijke onderdelen, werden er nog steeds 11,6% meer van deze producten geëxporteerd dan in 2020. In 2020 daalde de export van deze producten wel sterk ten opzichte van 2019. Machines en chemische producten volgden in 2021 op plaats twee en drie. De omzet van geëxporteerde chemische producten steeg in 2021 zelfs met 21,7%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement