De daling was niet verwacht, want economen hadden in doorsnee op een kleine toename gerekend. Vooral uit het buitenland was sprake van een krimp in orders, zoals uit andere eurolanden. De grootste daling was te zien bij kapitaalgoederen, zoals bijvoorbeeld fabrieksmachines en auto’s. Maar ook consumentengoederen zoals witgoed werden minder besteld.

Ten opzichte van een jaar geleden gingen de orders voor de Duitse industrie met ruim 6 procent onderuit. Het statistiekbureau zegt dat bedrijven nog wel goed gevulde orderportefeuilles hebben.

De Duitse overheid heeft eind april haar prognoses voor de economische groei verlaagd. Berlijn rekent vooralsnog op een groei van de grootste economie van Europa dit jaar met 2,2 procent. Eerder werd op een plus van 3,6 procent gerekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement