Goldman Sachs wijst onder meer op een sterkere olievraag vanuit China nu de strikte coronalockdowns in het land worden versoepeld en daardoor de Chinese economie weer op gang komt. China is ’s werelds grootste olie-importeur. Daarnaast is er een lagere olieproductie van Rusland door de economische sancties tegen het land vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Goldman Sachs zegt dat er tekorten kunnen optreden op de oliemarkt.

Maandag werd nog bekend dat Saudi-Arabië de verkoopprijzen voor zijn olie aan klanten in Azië sterker heeft verhoogd dan door kenners was verwacht. Dat wordt gezien als een teken van vertrouwen van de Saudi’s in de wereldwijde vraag.

Sinds begin dit jaar is de olieprijs met meer dan 50 procent gestegen, ook aangejaagd door het sterke economische herstel uit de coronacrisis. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie klom dinsdagochtend met 0,3 procent naar 118,90 dollar en Brentolie werd ook 0,3 procent duurder, op 119,91 dollar per vat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement