Het grootste deel van de uitvoer van Russisch olie en gas ging naar de Europese Unie. Dat meldt het onafhankelijke Finse onderzoekscentrum voor Energie en Schone Lucht (CREA).

De gemiddelde exportprijzen van Rusland waren volgens CREA zo’n 60 procent hoger dan vorig jaar. Sommige landen kopen ook meer brandstoffen van Rusland, waaronder China, India, de Verenigde Arabische Emiraten en Frankrijk, aldus het rapport.

Volgens het onderzoek van CREA was de EU in de periode goed voor 61 procent van de Russische export van fossiele brandstoffen met een waarde van ongeveer 57 miljard euro. Op landenniveau was China de grootste importeur met 12,6 miljard euro, gevolgd door Duitsland met 12,1 miljard euro en Italië met 7,8 miljard euro.

Ruwe olie is met 46 miljard euro de grootste inkomstenbron van Rusland, gevolgd door gas via pijpleidingen, olieproducten, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en steenkool. Oekraïne dringt er bij de westerse landen op aan om alle handel met Rusland te verbreken in de hoop de financiële levensader van het Kremlin af te snijden.

Eerder deze maand stemde de EU ermee in om het merendeel van de import van Russische olie, waarvan het continent sterk afhankelijk is, stop te zetten. Hoewel het economische blok ernaar streeft de invoer van Russisch gas dit jaar met twee derde te verminderen, is een embargo momenteel niet aan de orde.

“Omdat de EU strengere sancties tegen Rusland overweegt, heeft Frankrijk zijn invoer verhoogd om de grootste koper van lng ter wereld te worden”, zegt CREA-analist Lauri Myllyvirta, waarmee het land volgens hem bewust gebruikmaakt van Russische energie in de nasleep van de oorlog. Hij roept op tot een embargo op alle Russische fossiele brandstoffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement