‘De economische groei van de eurozone toont tekenen van afzwakking nu de rugwind van het herstel van de coronacrisis minder wordt en huishoudens met hoge kosten te maken hebben en het vertrouwen van bedrijven en consumenten daalt’, aldus hoofdeconoom Chris Williamson van S&P Global in een toelichting.

Om de hoge inflatie aan te pakken verhogen centrale banken de rente en de vrees bestaat dat die hogere rentes tot een economische recessie zullen leiden. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat in juli waarschijnlijk de rente voor het eerst in meer dan tien jaar verhogen.

De samengestelde inkoopmanagersindex, die kijkt naar de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector van de eurozone, zakte deze maand naar een stand van 51,9 van 54,8 in mei. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Ook in Frankrijk en Duitsland was er sprake van een afzwakking van de economische activiteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement