De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 al ongekend groot. De oorlog in Oekraïne zorgt dit jaar voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis. De producentenprijzen hangen nauw samen met de inflatie omdat de hogere industrieprijzen ook leiden tot hogere prijzen in de winkel. Wel zullen verkopers mogelijk een deel van de stijging zelf opvangen.

In nagenoeg alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in juni hoger dan een jaar eerder. Producten van de aardolie-industrie waren 121 procent duurder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren vorige maand 39,1 procent hoger.

Een vat ruwe Brentolie kostte in juni ruim 110 euro. Dat was ruim 81 procent meer dan een jaar eerder. In mei werd voor een vat ruwe Brentolie ongeveer 105 euro betaald, ongeveer 88 procent meer dan een jaar eerder.