Dinsdag liep de prijs van een megawattuur gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs uiteen van ruim 181 euro om 07.30 uur tot bijna 191 euro om 15.30 uur. Maandag daalde de Europese gasprijs voor het eerst sinds weken tot onder de 200 euro. Onlangs werd intraday nog een piek van maar liefst 340 euro bereikt.

De energieministers van de Europese Unie hebben vrijdag opgeroepen tot dringende maatregelen om de kosten te beteugelen en de markt iets van lucht te verschaffen. Ze hebben de Europese Commissie onder meer gevraagd om een voorstel voor een prijsplafond voor gas.

Maar dat plan lijkt het niet te gaan halen. Onder meer de Duitse bondskanselier Olaf Scholz is bang dat een dergelijke ingreep leidt tot minder gasaanbod. Een continent als Azië zou dan bijvoorbeeld veel aantrekkelijker worden voor gasaanbieders.

De Europese gasvoorraden zijn volgens branchevereniging Gas Infrastructure Europe inmiddels voor 84 procent gevuld. Sommige regio’s blijven de voorraden tot in oktober aanvullen, voordat er pas een beroep op wordt gedaan.

In combinatie met een normale winter zou de gasopslag in Noord-West Europa daardoor tot eind maart voor 34 procent gevuld kunnen blijven, zo verwacht de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. Ook wanneer de gastoevoer uit Rusland volledig stopt. Mocht het kouder worden dan gemiddeld, dan kan dat niveau dalen tot 14 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement