Die samengestelde index voor Duitsland daalde in september volgens een voorlopig cijfer naar een stand van 45,9, van 46,9 in augustus. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Die index laat nu al drie maanden op rij krimp zien van de bedrijvigheid in Duitsland, de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

Zowel in de omvangrijke Duitse industrie als in de dienstensector, met bijvoorbeeld horeca, toerisme en detailhandel, was krimp te zien. Volgens S&P Global is er een sterkere daling van de vraag naar goederen en diensten. Vanwege de hoge inflatie en zorgen over de economie houden consumenten en bedrijven de hand steeds meer op de knip.

Een econoom van S&P Global zegt in een toelichting dat de Duitse economie in het derde kwartaal waarschijnlijk zal krimpen en dat de vooruitzichten voor het vierde kwartaal er ook niet goed uitzien.

De index voor de eurozone is deze maand gedaald naar een stand van 48,2, tegen 48,9 een maand eerder. Dat is eveneens de derde maand met krimp op rij en de laagste meting sinds januari 2021. “Een recessie in de eurozone lijkt er aan te komen nu bedrijven melding maken van verslechterende zakelijke omstandigheden en toenemende prijsdruk door de scherp oplopende energiekosten”, aldus S&P Global.