Het aantal bestellingen bij Duitse fabrieken zat 3,2 procent in de lift ten opzichte van de voorgaande maand. Dat was veel meer dan analisten alom hadden verwacht. Vooral grote orders werden weer vaker geplaatst. Het contrast met november is groot. Toen ging het aantal bestellingen volgens een bijgesteld cijfer nog met 4,4 procent omlaag.

De Duitse economie liet in het laatste kwartaal van vorig jaar een kleine krimp zien, waardoor een recessie als gevolg van hogere energierekeningen dreigt. Maar er zijn ook verschillende indicatoren die juist wijzen op een groeiend vertrouwen in de economie, onder meer ingegeven door het zachte winterweer waardoor de gasopslagen goed gevuld bleven.

De Duitse regering sprak vorige maand ook al de verwachting uit dat de economie van het land dit jaar nipt zal groeien. Daarmee was Berlijn optimistischer dan afgelopen najaar, toen het rekende op economische krimp voor de belangrijke handelspartner van Nederland.

De signalen van grote Duitse bedrijven zijn tot nu toe wisselend. Waar Volkswagen verwacht dat economisch herstel in China de vraag zal stimuleren, denkt auto-onderdelenmaker Robert Bosch dat de wereldwijde autoproductie dit jaar onder het niveau van voor de coronacrisis blijft vanwege aanhoudende chiptekorten en de verzwakte economie.

Productie

Toch zijn er ook cijfers die wijzen op een recessie. Zo is de industriële productie van Duitsland is in december flink gedaald. Vooral de hoge energieprijzen drukten de productie. Dat is dan weer om een aanwijzing dat de groeimotor van de grootste economie van Europa hapert en de belangrijkste handelspartner van Nederland in een economische winterslaap terecht is gekomen.

De Duitse industriële productie zakte in de laatste maand van 2022 met 3,1 procent op maandbasis, meldde het Duitse statistiekbureau Destatis. In november steeg de productie nog met 0,4 procent. Vooral bij de energie-intensieve bedrijven was er sprake van een daling. De productie van de grote energieverbruikers kelderde met 6,1 procent en de bouwproductie zakte met 8 procent. De Duitse industrie presteerde daarmee slechter dan voorzien.

Hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING sprak van een “verschrikkelijk rapport” over de Duitse industrie. De Duitse industriële productie ligt volgens Brzeski momenteel bijna 8 procent onder het niveau van voor de coronapandemie en de scherpe daling van de productie in energie-intensieve sectoren illustreert volgens hem hoezeer de energiecrisis de industrie treft.

Het industriecijfer betreft de laatste harde data uit Duitsland voor de maand december. En het is volgens Brzeski een maand om snel te vergeten. De Duitse detailhandelsverkopen, de uitvoer en de invoer daalden fors in de laatste maand van 2022. Als deze cijfers de komende maanden niet sterk naar boven worden bijgesteld voorspelt dat volgens de ING-econoom weinig goeds voor de Duitse economie. Ondanks de recente verbeteringen in het vertrouwen van consumenten en bedrijven denkt Brzeski dat er waarschijnlijk niet snel een einde zal komen aan de economische winterslaap in Duitsland.