Stijging afzetprijzen industrie vlakt verder af in maart

Inflatie neemt af

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in maart 1,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging is daarmee voor de negende maand op rij afgevlakt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In februari waren de prijzen nog ruim 8 procent hoger dan een jaar eerder en in januari lagen de prijzen dik 11 procent hoger. Sinds juli 2022 is de stijging van de afzetprijzen onafgebroken afgevlakt.

Foto: Shutterstock

De prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het statistiekbureau voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

De afzetprijzen van de industrie hangen nauw samen met de olieprijzen. In maart kostte een vat ruwe Brent-olie bijna 74 euro. Dat was 27 procent minder dan een jaar eerder. In februari kostte een vat Brent-olie ongeveer 78 euro, bijna 6 procent minder dan een jaar eerder.

In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in maart hoger dan een jaar eerder. In de aardolie-industrie lag het prijsniveau wel ruim 21 procent lager dan een jaar terug en in de chemie daalden de prijzen met meer dan 4 procent door de lagere olieprijzen.

Stijging afzetprijzen industrie vlakt verder af in maart | NT

Stijging afzetprijzen industrie vlakt verder af in maart

Inflatie neemt af

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in maart 1,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging is daarmee voor de negende maand op rij afgevlakt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In februari waren de prijzen nog ruim 8 procent hoger dan een jaar eerder en in januari lagen de prijzen dik 11 procent hoger. Sinds juli 2022 is de stijging van de afzetprijzen onafgebroken afgevlakt.

Foto: Shutterstock

De prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het statistiekbureau voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

De afzetprijzen van de industrie hangen nauw samen met de olieprijzen. In maart kostte een vat ruwe Brent-olie bijna 74 euro. Dat was 27 procent minder dan een jaar eerder. In februari kostte een vat Brent-olie ongeveer 78 euro, bijna 6 procent minder dan een jaar eerder.

In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in maart hoger dan een jaar eerder. In de aardolie-industrie lag het prijsniveau wel ruim 21 procent lager dan een jaar terug en in de chemie daalden de prijzen met meer dan 4 procent door de lagere olieprijzen.