De prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het statistiekbureau voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

De afzetprijzen van de industrie hangen nauw samen met de olieprijzen. In maart kostte een vat ruwe Brent-olie bijna 74 euro. Dat was 27 procent minder dan een jaar eerder. In februari kostte een vat Brent-olie ongeveer 78 euro, bijna 6 procent minder dan een jaar eerder.

In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in maart hoger dan een jaar eerder. In de aardolie-industrie lag het prijsniveau wel ruim 21 procent lager dan een jaar terug en in de chemie daalden de prijzen met meer dan 4 procent door de lagere olieprijzen.