Nederland minder groot handelsland dan gedacht, ziet DNB

grote herziening van de import- en exportcijfers

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland nog steeds tot de grootste exporteurs van de wereld behoort, is er in de afgelopen jaren minder geëxporteerd dan voorspeld.

Luchtfoto van de AMP Terminal op de Maasvlakte 2. Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Ook blijkt Nederland minder grootschalig gebruikt te worden als tussenstation voor investeringen in andere landen door buitenlandse bedrijven. Dan gaat het om buitenlandse investeringen die Nederland binnenkomen en vrijwel direct weer naar het buitenland gaan. Die zogeheten doorstroomsector is in de afgelopen jaren een stuk sterker gekrompen dan eerder voorspeld.

De exacte oorzaken voor de krimp van de doorstroomsector zijn niet duidelijk. Een mogelijke verklaring volgens DNB zijn de internationale initiatieven en maatregelen die de laatste jaren getroffen zijn om belastingontwijking tegen te gaan.

Zo geldt sinds dit jaar bijvoorbeeld een minimumbelasting van 15 procent voor multinationals die actief zijn in de Europese Unie. Daardoor kunnen ondernemingen hun internationale bedrijfsstructuren mogelijk herzien, waarbij EU-land Nederland bijvoorbeeld minder snel gebruikt wordt als doorstroomland.

Dat er minder geëxporteerd is dan voorspeld, komt doordat er steeds betere broncijfers beschikbaar zijn gekomen. Toch is een situatie waarin er meer geïmporteerd dan geëxporteerd wordt nog lang geen realiteit. De laatste keer dat de importwaarde hoger dan de exportwaarde was in Nederland, was in 1980. Dat kwam toen vooral door de oliecrisis en de daardoor hogere olieprijzen.

Nederland minder groot handelsland dan gedacht, ziet DNB | NT

Nederland minder groot handelsland dan gedacht, ziet DNB

grote herziening van de import- en exportcijfers

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland nog steeds tot de grootste exporteurs van de wereld behoort, is er in de afgelopen jaren minder geëxporteerd dan voorspeld.

Luchtfoto van de AMP Terminal op de Maasvlakte 2. Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Ook blijkt Nederland minder grootschalig gebruikt te worden als tussenstation voor investeringen in andere landen door buitenlandse bedrijven. Dan gaat het om buitenlandse investeringen die Nederland binnenkomen en vrijwel direct weer naar het buitenland gaan. Die zogeheten doorstroomsector is in de afgelopen jaren een stuk sterker gekrompen dan eerder voorspeld.

De exacte oorzaken voor de krimp van de doorstroomsector zijn niet duidelijk. Een mogelijke verklaring volgens DNB zijn de internationale initiatieven en maatregelen die de laatste jaren getroffen zijn om belastingontwijking tegen te gaan.

Zo geldt sinds dit jaar bijvoorbeeld een minimumbelasting van 15 procent voor multinationals die actief zijn in de Europese Unie. Daardoor kunnen ondernemingen hun internationale bedrijfsstructuren mogelijk herzien, waarbij EU-land Nederland bijvoorbeeld minder snel gebruikt wordt als doorstroomland.

Dat er minder geëxporteerd is dan voorspeld, komt doordat er steeds betere broncijfers beschikbaar zijn gekomen. Toch is een situatie waarin er meer geïmporteerd dan geëxporteerd wordt nog lang geen realiteit. De laatste keer dat de importwaarde hoger dan de exportwaarde was in Nederland, was in 1980. Dat kwam toen vooral door de oliecrisis en de daardoor hogere olieprijzen.