Vertrouwen Nederlandse producenten neemt verder toe

graadmeter

Producenten in de Nederlandse industrie waren in juni opnieuw minder negatief gestemd dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fabrikanten waren volgens het CBS vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze minder negatief over de voorraden gereed product. Hun oordeel over de orderpositie was echter negatiever.

Foto: Joa Souza / Shutterstock.com

De graadmeter die het producentenvertrouwen meet, verbeterde deze maand naar min 2,4, van min 2,8 in mei. Het producentenvertrouwen bleef daarmee in juni onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van min 1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 het hoogste niveau met een stand van 10,4. In april 2020, bij de uitbraak van de coronacrisis, werd de laagste waarde (min 31,5) genoteerd.

In meer dan de helft van de belangrijkste branches van de industrie verbeterde het vertrouwen. De toename was het grootst bij de producenten van de textiel- en kledingindustrie. Fabrikanten in de elektrotechnische en machine-industrie waren opnieuw het meest positief. In de branche textiel, kleding en leer was het vertrouwen opnieuw het laagst, ondanks de sterke verbetering in de branche.

Vertrouwen Nederlandse producenten neemt verder toe | NT

Vertrouwen Nederlandse producenten neemt verder toe

graadmeter

Producenten in de Nederlandse industrie waren in juni opnieuw minder negatief gestemd dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fabrikanten waren volgens het CBS vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze minder negatief over de voorraden gereed product. Hun oordeel over de orderpositie was echter negatiever.

Foto: Joa Souza / Shutterstock.com

De graadmeter die het producentenvertrouwen meet, verbeterde deze maand naar min 2,4, van min 2,8 in mei. Het producentenvertrouwen bleef daarmee in juni onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van min 1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 het hoogste niveau met een stand van 10,4. In april 2020, bij de uitbraak van de coronacrisis, werd de laagste waarde (min 31,5) genoteerd.

In meer dan de helft van de belangrijkste branches van de industrie verbeterde het vertrouwen. De toename was het grootst bij de producenten van de textiel- en kledingindustrie. Fabrikanten in de elektrotechnische en machine-industrie waren opnieuw het meest positief. In de branche textiel, kleding en leer was het vertrouwen opnieuw het laagst, ondanks de sterke verbetering in de branche.