Afzetprijzen Nederlandse industrie nemen licht af

prijsdaling

Nederlandse industriebedrijven vroegen in mei gemiddeld 0,3 procent minder voor hun goederen dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsdaling werd daarmee weer hervat nadat de prijzen in april onveranderd waren gebleven, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder was voor april nog een prijsdaling van 0,1 procent gemeld. In de periode van mei vorig jaar tot en met maart 2024 lieten de afzetprijzen ook een daling zien.

Heftruck in een magazijn
Foto: Shutterstock

De producentenprijzen kunnen invloed hebben op de inflatie omdat ze worden doorberekend aan afnemers. Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij de dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd.

Volgens het CBS hangt de ontwikkeling van de producentenprijzen sterk samen met de prijzen van ruwe aardolie. In mei kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 10 procent meer dan een jaar eerder. In april was olie nog bijna 9 procent duurder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in mei 4 procent duurder dan in mei 2023. In april lagen de prijzen 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in mei 2,8 procent lager dan een jaar eerder. In april lagen de prijzen 2,7 procent lager dan in april 2023.

Afzetprijzen Nederlandse industrie nemen licht af | NT

Afzetprijzen Nederlandse industrie nemen licht af

prijsdaling

Nederlandse industriebedrijven vroegen in mei gemiddeld 0,3 procent minder voor hun goederen dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsdaling werd daarmee weer hervat nadat de prijzen in april onveranderd waren gebleven, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder was voor april nog een prijsdaling van 0,1 procent gemeld. In de periode van mei vorig jaar tot en met maart 2024 lieten de afzetprijzen ook een daling zien.

Heftruck in een magazijn
Foto: Shutterstock

De producentenprijzen kunnen invloed hebben op de inflatie omdat ze worden doorberekend aan afnemers. Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij de dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd.

Volgens het CBS hangt de ontwikkeling van de producentenprijzen sterk samen met de prijzen van ruwe aardolie. In mei kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 10 procent meer dan een jaar eerder. In april was olie nog bijna 9 procent duurder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in mei 4 procent duurder dan in mei 2023. In april lagen de prijzen 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in mei 2,8 procent lager dan een jaar eerder. In april lagen de prijzen 2,7 procent lager dan in april 2023.