STL: van en voor de transportsector

NT Oliebollen Special 2021

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) zet zich in om de sector transport en logistiek te ondersteunen bij het in balans brengen én houden van de arbeidsmarkt. STL helpt bij het werven van de juiste mensen én ze voor de sector te behouden.

Deze Brand Story is afkomstig uit de NT Oliebollen Special 2021

Lisette van Herk, directeur STL: ‘Werkgevers willen wendbaar zijn en onderscheidend blijven. Wij helpen om de uitdagingen van vandaag én morgen aan te gaan. In onze rol als ‘trusted advisor’ zorgen we ervoor dat werknemers veilig en gezond aan het werk zijn, steeds beter worden in hun vak en trots kunnen zijn op de bedrijven waar ze hun beroep uitoefenen. Dat doen we in opdracht van sociale partners in de sector TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. Veel van onze dienstverlening wordt mogelijk gemaakt door SOOB, het opleidingsfonds voor de sector.’

Volop kansen op de arbeidsmarkt

‘In de komende jaren blijft de arbeidsmarkt voor transport én logistiek naar verwachting krap en heeft de sector behoefte aan de instroom van ruim 10.000 chauffeurs per jaar. De economie groeit, terwijl de vergrijzing toeneemt en het aantal jongeren juist vermindert. Via BBL-trajecten leiden we veel leerlingen op voor de sector. Via onze vacaturebank van ons mobiliteitscentrum zorgen we ervoor dat bedrijf en talent elkaar ontmoeten. Ook onderneemt de sector allerlei activiteiten om extra vrachtwagenchauffeurs te werven bijvoorbeeld met de campagne www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl.’

‘Naast instroom van nieuwe collega’s, is het van belang om samen te werken aan duurzame inzetbaarheid van mensen in de sector. Samen met de bedrijven zorgen we voor een vitale sector: minder verzuim, meer tevreden mensen en een aantrekkelijk werkgeverschap. In dit kader ondersteunen we bedrijven met een campagne waarbij werknemers gezond, succesvol en met plezier aan het werk kunnen blijven. Economische groei en technologische ontwikkelingen brengen veranderingen in de vorm van robots, zelfrijdende vrachtwagens en volledig geautomatiseerde systemen. We ondersteunen werknemers bij deze veranderingen in hun vak, bijvoorbeeld door het platform www.dechauffeurvandetoekomst.nl en het mogelijk maken van opleidingen via www.stlwerkt.nl/opleiding.’

‘Werken in transport en logistiek is werken in een sector die er echt toe doet, met een grote mate van zelfstandigheid, veel afwisseling en met baanzekerheid. Zonder transport staat er veel stil in Nederland. Reden te meer om de vrachtwagenchauffeurs in het zonnetje te zetten, zoals we elk jaar doen op de www.dagvandevrachtwagenchauffeur.nl. Ik kijk uit naar een mooi nieuw jaar voor de sector.’

NT Oliebollen Special 2021

Deze Brand Story is afkomstig uit de NT Oliebollen Special 2021

STL: van en voor de transportsector | NT

STL: van en voor de transportsector

NT Oliebollen Special 2021

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) zet zich in om de sector transport en logistiek te ondersteunen bij het in balans brengen én houden van de arbeidsmarkt. STL helpt bij het werven van de juiste mensen én ze voor de sector te behouden.

Deze Brand Story is afkomstig uit de NT Oliebollen Special 2021

Lisette van Herk, directeur STL: ‘Werkgevers willen wendbaar zijn en onderscheidend blijven. Wij helpen om de uitdagingen van vandaag én morgen aan te gaan. In onze rol als ‘trusted advisor’ zorgen we ervoor dat werknemers veilig en gezond aan het werk zijn, steeds beter worden in hun vak en trots kunnen zijn op de bedrijven waar ze hun beroep uitoefenen. Dat doen we in opdracht van sociale partners in de sector TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. Veel van onze dienstverlening wordt mogelijk gemaakt door SOOB, het opleidingsfonds voor de sector.’

Volop kansen op de arbeidsmarkt

‘In de komende jaren blijft de arbeidsmarkt voor transport én logistiek naar verwachting krap en heeft de sector behoefte aan de instroom van ruim 10.000 chauffeurs per jaar. De economie groeit, terwijl de vergrijzing toeneemt en het aantal jongeren juist vermindert. Via BBL-trajecten leiden we veel leerlingen op voor de sector. Via onze vacaturebank van ons mobiliteitscentrum zorgen we ervoor dat bedrijf en talent elkaar ontmoeten. Ook onderneemt de sector allerlei activiteiten om extra vrachtwagenchauffeurs te werven bijvoorbeeld met de campagne www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl.’

‘Naast instroom van nieuwe collega’s, is het van belang om samen te werken aan duurzame inzetbaarheid van mensen in de sector. Samen met de bedrijven zorgen we voor een vitale sector: minder verzuim, meer tevreden mensen en een aantrekkelijk werkgeverschap. In dit kader ondersteunen we bedrijven met een campagne waarbij werknemers gezond, succesvol en met plezier aan het werk kunnen blijven. Economische groei en technologische ontwikkelingen brengen veranderingen in de vorm van robots, zelfrijdende vrachtwagens en volledig geautomatiseerde systemen. We ondersteunen werknemers bij deze veranderingen in hun vak, bijvoorbeeld door het platform www.dechauffeurvandetoekomst.nl en het mogelijk maken van opleidingen via www.stlwerkt.nl/opleiding.’

‘Werken in transport en logistiek is werken in een sector die er echt toe doet, met een grote mate van zelfstandigheid, veel afwisseling en met baanzekerheid. Zonder transport staat er veel stil in Nederland. Reden te meer om de vrachtwagenchauffeurs in het zonnetje te zetten, zoals we elk jaar doen op de www.dagvandevrachtwagenchauffeur.nl. Ik kijk uit naar een mooi nieuw jaar voor de sector.’

NT Oliebollen Special 2021

Deze Brand Story is afkomstig uit de NT Oliebollen Special 2021