Deze Brand Story is afkomstig uit de NT Oliebollen Special 2022
De Rotterdammer is eigenaar en Senior Partner van MTBS, een internationaal opererend adviesbureau dat zich focust op financiële en strategische advisering in de havensector. Momenteel is hij actief in de regio Kaapstad, waar MTBS pilotprojecten begeleidt op het gebied van waterstofbunkering, onder meer gesteund door de Wereldbank.

Netwerkspeler

Luisman: ‘Wat wij doen is overheden en private investeerders ondersteunen bij de ontwikkeling van deze nieuwe value chains door de juiste partijen bij elkaar te brengen om samen te werken en financiering te verzorgen. We zijn een netwerkspeler, en door onze jarenlange internationale ervaring kunnen we deze partijen op de juiste manier adviseren. Projecten versterken elkaar door ketendenken waarbij schaalvergroting en juiste timing leiden tot succesvolle implementatie van complexe projecten.’

Schaalvergroting

Paul van Eulem, oprichter en Senior Partner van MTBS, vult aan: ‘De global value chain ondergaat een transitie, met name door de opkomst van waterstof. Dat vergt een andere manier van denken in je businesscase-propositie. Schaalvergroting is een van de kenmerkende onderdelen van deze ontwikkeling, waardoor ook de financiering, organisatie en integratie van de value chain gaat veranderen. We praten over investeringen, en mergers & acquisitions.’

Paul van Eulem MTBS
Paul van Eulem van MTBS

H2-HUB Rotterdam

De Rotterdamse haven heeft een uitstekende positie om zich tot een global waterstof-HUB te transformeren. Luisman: ‘Het is belangrijk om voorbereid te zijn en een adequaat antwoord te bieden op de waterstofontwikkelingen. Wij adviseren wereldwijd over de visie en strategie die je daarbij moet opzetten. We willen Rotterdamse partijen – onze thuishaven – hier ook graag bij adviseren. Wij zijn in staat om havens en value chains te transformeren naar de green hydrogen future.’

Het project in Zuid-Afrika richt zich op twee locaties waar groene waterstof zal worden gemaakt met groene energie. Deze waterstof wordt ingezet voor lokale industrie en omgezet in methanol en ammonia voor marine fuels en als energiedrager voor het vervoer over zee naar Europa. Van Eulem: ‘Behalve in Zuid-Afrika zien we in onze portfolio ook andere opportunities voor het ontwikkelen van global H2 value chains naar Rotterdam: Oman, Saudi-Arabië en Chili zijn voorbeelden. We gaan graag in gesprek met geïnteresseerde partijen om investeringen en participaties te bespreken, waar ook ter wereld.’

Deze Brand Story is afkomstig uit de NT Oliebollen Special 2022