Samen met zijn voorganger Ruud Maas en medewerkers heeft hij 2.162 uur aan de afwikkeling van het faillissement gewerkt en zijn er in totaal twaalf faillissementsverslagen afgeleverd. De dertiende moet als het aan Van Moorsel ligt de laatste zijn. De kans op nieuwe ontwikkelingen, acht hij ‘ronduit klein, maar in deze zaak weet je het nooit’, voegt de curator eraan toe. ‘Er doken recent nog zaken op die de afwikkeling hebben vertraagd zoals een asbestclaim van een echtgenote van een ex-medewerker van Ebrex.’

De financiële schade die Ebus achterlaat, ligt nu op een bedrag van tachtig miljoen euro en daar zal bij het laatste verslag dit najaar niet veel meer aan worden toegevoegd, verwacht hij. In totaal hebben zich sinds 2009 ruim 330 schuldeisers gemeld. Tegenover deze schulden is er bijna 1,4 miljoen euro namens de failliete boedel opgehaald en te verdelen. De verkoop van zeven dochterondernemingen in het buitenland leverde ruim 650.000 euro op. Daarnaast ontving de boedel nog 400.000 euro in het kader van de verkoop van de Rotterdamse fruitterminal Seabrex, die vlak voor het faillissement door Jan Ebus was verkocht. Dat geld gaat grotendeels naar uitvoeringsinstantie UWV en de verhuurders van de panden, zegt de curator. De overige schuldeisers blijven met lege handen achter.

Van Moorsel telt de afwikkeling van de Ebrex-boedel tot de een van de langstdurende zaken waar hij en zijn voorganger bij betrokken zijn geweest. ‘Het was vooral complex door het wijdvertakte netwerk aan ondernemingen in het buitenland, de afhandeling van aanzienlijke aanspraken van onder meer de Douane en de positie van het bestuur’, legt hij uit.

Sommige mysteries, zoals het spoorloos verdwenen aandeel van Ebus in het voetbalstadion van Feyenoord, dat recht geeft op een comfortabele business seat, heeft hij niet kunnen achterhalen. ‘Het had geen zin meer daar nog meer geld en tijd in te steken’, stelt Van Moorsel. Na nog wat ‘minder wezenlijke onderwerpen’, waaronder ‘al dan niet toebedeelde aandelen in een Nederlandse vennootschap’, zal hij het faillissement afwikkelen. ‘De zaak is er klaar voor’, vindt de curator.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement