Topresultaat Panalpina ondanks verliezen zeevracht

Expeditie

Panalpina wist over het eerste kwartaal van het lopende boekjaar de winstgevendheid in de expeditie en contractlogistiek hoog te houden. Een minpuntje blijven de aanhoudende verliezen in de containervaart.

Het bedrijfsresultaat (ebit) lag over de eerste drie maanden met 19 miljoen euro 38% boven dat van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 3,5 miljoen euro naar 13,86 miljoen op een omzet van 1,16 miljard euro.
Het enige slechte nieuws kwam uit de containervaart. Het volume daalde in deze sector met 4%, terwijl het verlies (ebit) toenam van 2,67 miljoen euro in 2017 naar 4,84 miljoen over het eerste kwartaal van dit jaar

Luchtvracht en contractlogistiek zijn dan ook de twee logistieke activiteiten die voor de groei zorgen bij de Zwitserse expediteur. Panalpina vervoerde over de eerste maanden van dit jaar 3% meer luchtvracht, maar de brutowinst uit het vliegverkeer steeg met maar liefst 22%. Onder de streep leverde het luchtvrachtvervoer bijna 22,5 miljoen euro op tegen 14,2 miljoen een jaar geleden.
De divisie contractlogistiek van Panalpina  kende ook een goede start dit jaar. De brutowinst nam met 2% toe naar 70,14 miljoen euro, terwijl het ebit-resultaat over de eerste drie maanden met 835.000 steeg naar 2,84 miljoen euro.

Topman Stefan Karlen van Panalpina wijst er in zijn marktprognose voor de rest van het boekjaar op, dat de vraag naar capaciteit in de luchtvrachtmarkt zich ‘gezond blijft ontwikkelen’, maar dat dit ook betekent dat de maatschappijen de tarieven ‘aanzienlijk’ zullen verhogen. ‘We moeten dan ook erg gedisciplineerd zijn bij het doorgeven van deze tariefsverhogingen in een zomerseizoen dat drukker wordt dan gewoonlijk’, stelt hij. In de containervaart is het voor Panalpina alle hens aan dek om de winstgevendheid te verbeteren, zegt de topman.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Topresultaat Panalpina ondanks verliezen zeevracht | NT

Topresultaat Panalpina ondanks verliezen zeevracht

Expeditie

Panalpina wist over het eerste kwartaal van het lopende boekjaar de winstgevendheid in de expeditie en contractlogistiek hoog te houden. Een minpuntje blijven de aanhoudende verliezen in de containervaart.

Het bedrijfsresultaat (ebit) lag over de eerste drie maanden met 19 miljoen euro 38% boven dat van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 3,5 miljoen euro naar 13,86 miljoen op een omzet van 1,16 miljard euro.
Het enige slechte nieuws kwam uit de containervaart. Het volume daalde in deze sector met 4%, terwijl het verlies (ebit) toenam van 2,67 miljoen euro in 2017 naar 4,84 miljoen over het eerste kwartaal van dit jaar

Luchtvracht en contractlogistiek zijn dan ook de twee logistieke activiteiten die voor de groei zorgen bij de Zwitserse expediteur. Panalpina vervoerde over de eerste maanden van dit jaar 3% meer luchtvracht, maar de brutowinst uit het vliegverkeer steeg met maar liefst 22%. Onder de streep leverde het luchtvrachtvervoer bijna 22,5 miljoen euro op tegen 14,2 miljoen een jaar geleden.
De divisie contractlogistiek van Panalpina  kende ook een goede start dit jaar. De brutowinst nam met 2% toe naar 70,14 miljoen euro, terwijl het ebit-resultaat over de eerste drie maanden met 835.000 steeg naar 2,84 miljoen euro.

Topman Stefan Karlen van Panalpina wijst er in zijn marktprognose voor de rest van het boekjaar op, dat de vraag naar capaciteit in de luchtvrachtmarkt zich ‘gezond blijft ontwikkelen’, maar dat dit ook betekent dat de maatschappijen de tarieven ‘aanzienlijk’ zullen verhogen. ‘We moeten dan ook erg gedisciplineerd zijn bij het doorgeven van deze tariefsverhogingen in een zomerseizoen dat drukker wordt dan gewoonlijk’, stelt hij. In de containervaart is het voor Panalpina alle hens aan dek om de winstgevendheid te verbeteren, zegt de topman.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement