Newport is met een luchtvrachttonnage van rond de 24.000 ton een relatief kleine speler in deze niche, maar voor Panalpina ligt de meerwaarde van de aankoop meer in de bouw van een mondiaal perishable-netwerk. Daar past ook de aanschaf vorig jaar van onderdelen van het Duitse Cool Chain Group in.

Argentijnse marktleider

Newport Cargo werd veertig jaar geleden opgezet en is een van de marktleider in de Argentijnse luchtvrachtsector. Het bedrijf telt 42 medewerkers. Daar komen dan nog eens de zestig medewerkers bij van het bestaande expeditiekantoor van Panalpina in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Het is de bedoeling dat straks alle medewerkers in een pand worden ondergebracht. Daarnaast beschikt Newport Cargo nog over een filiaal op de luchthaven Ezeiza en een vestiging in Miami, het perishable-centrum van de VS.

‘Via de overname van Newport Cargo krijgen wij niet alleen de controle over de Argentijnse pershable-export, maar ook over die van haar buurlanden’, licht topman Stefan Karlen van Panalpina de acquisitie toe. Hij noemt visproducten, vruchten en zaden als voorbeeld. Deze verswaren worden in de regio geproduceerd en naar de luchthaven van Buenos Aires getruckt om van daaruit naar hoofdzakelijk de VS te worden overgevlogen. Daar zit het merendeel van de 150 klanten van Newport.

Regionale positie

‘Deze overname betekent dan ook dat wij onze positie in de regio vergroten en het versterkt onze mogelijkheden om mondiale, geïntegreerde oplossingen aan te bieden voor de versmarkt’, stelt Karlen. Wat de overname van Newport, dat in handen was van het management, heeft gekost, wordt niet gezegd.