De topman laat in een toelichting weten zich op de volgende algemene aandeelhoudersvergadering van Panalpina in mei volgend jaar niet verkiesbaar te stellen voor de post van bestuursvoorzitter en daarmee de weg vrij te maken voor een ‘onafhankelijke bestuursvoorzitter’.

Ulber, afkomstig van Kuehne + Nagel, heeft eigenlijk twee petten op bij Panalpina. Naast voorzitter van de raad van bestuur sinds 2013 is hij ook voorzitter van de Ernst-Göhner-Stiftung, dat 45,9% van de aandelen houdt in de expediteur. Die dubbelrol was naast de dalende aandelenkoers (-25%) sinds begin van dit jaar de grootste grief van de tweede grootaandeelhouder in Panalpina, de Zweedse belegger Cevian (12,3%) .

Dalende koers

Mede-oprichter Lars Förberg van dit Scandinavische fonds verwijt Ulber al jaren verantwoordelijk te zijn voor een dalende koers van het bedrijf en niets gedaan te hebben om de winstgevendheid van het bedrijf te verbeteren. Vorige maand zei de Zweed tegen persbureau Reuters dat zijn geduld met de topman op was. Panalpina wees eerder de kritiek van Förberg van de hand en zei dat de strategie van het bedrijf ‘robuust’ was en dat het bestuur ‘onafhankelijk’ van de aandeelhouders ‘complete’ beslissingen kon nemen.