DSV blijft kopen, ook na mogelijke overname Panalpina

Expeditie

DSV blijft ook los van de uitkomst van het overnamebod op Panalpina zoeken naar nieuwe overnames in de expeditiemarkt. Dat zegt topman Jens Bjorn Andersen tegen persbureau Reuters bij een bliksembezoek woensdag aan Zwitserland.

‘Dat blijven we doen. Het is de beste manier om het geld dat we verdienen uit te geven.’ Andersen bevestigt dat hij met Panalpina zoekt naar meer schaalgrootte in de mondiale lucht-en zeevrachtexpeditie, maar ook naar een reductie van de kosten via het schrappen van banen.

Doelstelling is om de vierde expediteur van de wereld te creëren na DHL Logistics, Kuehne & Nagel en DB Schenker, aldus de topman. Dat het bod ook een defensieve achtergrond heeft, bestrijdt hij. ‘Wij geven niet gewoon vier miljard Zwitserse frank uit om een concurrent uit te schakelen.’

Overnamebod

Na het overnamebod van DSV op Panalpina vorige week woensdag is de koers van DSV op de beurs van Kopenhagen met 11% gestegen, terwijl de koers van Panalpina nu 34% hoger ligt. Andersen zegt verder dat hij niet bereid is om de Zwitserse expediteur tegen elke prijs over te nemen. Hij wijst daarbij op het mislukte bod op Ceva Logistics eind vorig jaar.

‘Wij zijn niet bang om twee keer te falen. Het toekomstige succes van DSV is niet afhankelijk van deze overname.’ Volgens Andersen is de expeditiemarkt nog steeds versplinterd en zijn er nog volop overnamekandidaten. Zo hebben de twintig grootste expeditiebedrijven slechts 30% van de markt in handen. ‘En dat staat los van wie Panalpina straks bezit.’

Lees ook de eerdere berichtgeving van Nieuwsblad Transport over de mogelijke overname van Panalpina.