Topman Jens Bjorn Andersen bevestigde op een speciale bijeenkomst dat de acquisitie van Panalpina is afgesloten, precies twee maanden nadat de Deense expediteur de overname van Panalpina bekendmaakte. Rond 98,5% van de aandelen zijn nu aangeboden aan DSV. Zwitserse beursanalisten hadden vorige week al aangegeven dat daarmee niets meer de overname van Panalpina in de weg kon staan. De notering van Panalpina zal binnen enkele weken verdwijnen op de beurs van Zurich, aldus de DSV-

topman. Tegelijkertijd krijgt het samengevoegde bedrijf een notering aan de beurs van Kopenhagen als DSV Panalpina A/S. Dat is ook het enige wat overblijft van de oude naam Panalpina. In de markt zal de handelsnaam DSV gewoon worden gehanteerd voor het nieuwe fusiebedrijf.

Ernst Goehner

De acquisitie door DSV heeft een totale waarde van bijna 37 miljard Deense kroon (4,96 miljard euro) en wordt grotendeels betaald met aandelen in het nieuwe expeditiebedrijf. Daarbij ontvangen aandeelhouders voor één aandeel Panalpina 2.375 aandelen DSV. Via die aandelenruil wordt de Zwitserse Ernst Goehner Stiftung, grootaandeelhouder van Panalpina straks met 11% in één klap de grootste aandeelhouder binnen DSV Panalpina.

Het samengevoegde bedrijf wordt na DHL Global Forwarding, Kuehne + Nagel en DB Schenker de vierde speler in de expeditiewereld, met een omzet van 16 miljard euro en zestigduizend medewerkers. Een positie in de wereldtop heeft Andersen altijd al nagestreefd voor zijn bedrijf. Aanvankelijk hoopte hij dat met de overname van Ceva Logistics te bereiken, maar die poging mislukte begin van dit jaar. CMA CGM ging met Ceva aan de haal.

Kostenbesparing

Andersen verwacht de winst­gevendheid van het geïntegreerde bedrijf al binnen drie jaar ‘op het niveau van DSV’ te hebben gebracht. Die doelstelling werd eerder ook met het Amerikaanse UTi, dat in 2015 werd overgenomen, gehaald. Die verwachting van de topman stoelt hoofdzakelijk op de jaarlijkse kostenbesparingen van 2,2 miljard kronen (295 miljoen euro) die de integratie moet opleveren voor DSV.

De expediteur voorziet verder rond de drie jaar nodig te hebben om Panalpina geheel te integreren. Daarbij is het nog geheel onduidelijk wat er met het huidige hoofdkantoor in Bazel van Panalpina zal gebeuren.

Andersen laat slechts doorschemeren dat met de hoofdzetel ‘respectvol’ zal worden omgegaan, want Panalpina is de ‘firma met de meeste kwaliteit die wij ooit hebben gekocht’. Ook het personeel behoeft volgens de topman niet te vrezen voor banenverlies. ‘Onze primaire doelstelling is niet om het personeelsbestand te verminderen, maar kosten te besparen. Wij willen groeien.’

Panalpina uitgespeeld

De rol van topman Stefan Karlen van Panalpina is intussen wel uitgespeeld. Hij zal samen met financieel directeur Robert Erni verdwijnen. De twee topposities worden nog deze maand ingenomen door Andersen en zijn financiële rechterhand Jens Lund. Tevens staat een nieuwe toezichtsraad klaar.