Het Zwitserse Panalpina is eerder dit jaar overgenomen door het Deense DSV. Aanvankelijk zei het Deense management dat de gevolgen voor het personeel van Panalpina beperkt zouden zijn.

Nu komt DSV toch met de mededeling dat het flink gaat snijden in het medewerkersbestand. Volgens de nieuwe plannen moeten er op het hoofdkantoor van Panalpina maximaal 165 van de ongeveer 300 banen worden geschrapt of verplaatst naar het DSV-hoofdkantoor in het Deense Hedehusene.

Overlap in functies

‘Nu we Panalpina aan het integreren zijn in DSV, zien we dat er een aanzienlijke dubbeling zit in de managementfuncties’, schrijft Andersen in een bericht op de website van het bedrijf. ‘Ook is er een behoorlijke overlap in de IT-afdeling, omdat IT-systemen die straks niet meer in gebruik zijn, worden uitgefaseerd.’

Hij voegt eraan toe: ‘We overwegen diverse herstructureringsmaatregelen. Volgens onze analyse zullen we niet in staat zijn om gedwongen ontslagen en verplaatsing van banen naar het DSV-hoofdkantoor in Denemarken te voorkomen.’

De reorganisatie moet zijn afgerond aan het einde van het tweede kwartaal van 2020. Tegen die tijd is waarschijnlijk nog slechts 50% van het huidige personeel in Basel over. Bij het schrappen van banen gaat het niet alleen om de IT-afdeling, maar ook om functies bij Sales, Operations en Innovation.

Sociaal plan

DSV, dat sinds de overname van Panalpina zijn naam heeft veranderd in DSV Panalpina, werkt momenteel samen met enkele partners aan een sociaal plan voor de betreffende personeelsleden. Momenteel is sprake van een consultatieperiode, wat verplicht is volgens de Zwitserse wet. Zodra deze is afgerond, willen de Denen een eerste opzet van het sociaal plan presenteren.

Tegelijkertijd met het nieuws over het banenverlies zei het management van DSV Panalpina dat de vestiging in Basel zeker niet verdwijnt en dat het zelfs de ‘logistieke voetafdruk’ van het kantoor wil vergroten. Dit moet gebeuren door diverse operationele activiteiten elders in Zwitserland te bundelen in Basel. Ook is contact gezocht met vertegenwoordigers van het kanton Basel-Stadt om te bekijken welke investeringen het bedrijf kan doen in de regio.

Maandenlange overnamestrijd

Begin april werd duidelijk dat DSV branchegenoot Panalpina definitief kon inlijven, na een maandenlange biedingstrijd. Vooral de grootste aandeelhouder van Panalpina, de Ernst Goehner Stiftung, bleef lange tijd dwarsliggen. De stichting wilde dat de Zwitserse logistieke dienstverlener zelfstandig zou blijven. Andere grootaandeelhouders hadden juist wel oren naar een verkoop aan DSV.

Uiteindelijk trokken de Denen aan het langste eind. Wel betaalden ze de hoofdprijs: een bedrag van 195,8 Zwitserse frank per aandeel Panalpina. De totale overnamesom bedroeg 4,6 miljard frank (ruim 4 miljard euro).