Eerder kondigde DSV al aan dat 165 van de ongeveer 300 banen worden geschrapt of verplaatst naar het hoofdkantoor in het Deense Hedehusene. Het gaat voor een groot deel om IT-banen, die overbodig worden omdat de Denen hun eigen systemen willen gebruiken in plaats van die van Panalpina.

De ontslagronde van deze week volgt op een afkoelingsperiode van drie maanden, waarin DSV geen Panalpina-werknemers kon ontslaan. De afslanking van het hoofdkantoor maakt deel uit van een reeks kostenbesparingen, die binnen drie jaar een structurele besparing van 300 miljoen euro per jaar moeten opleveren.

Olie op het vuur

De ontslagronde is olie op het vuur tijdens moeizame gesprekken tussen beide partijen over een sociaal plan. DSV heeft een pakket neergelegd met onder meer ontslagvergoedingen van twee tot zes maanden en vervroegde pensionering voor werknemers vanaf 58 jaar. De werknemersvertegenwoordiging van Panalpina heeft daar echter niet mee ingestemd.

Desondanks willen de Denen de reorganisatie op hun eigen voorwaarden doorzetten. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de kwestie mogelijk onderwerp van ‘arbitrage’ wordt.

Respectvol

DSV-topman Jens Bjorn Andersen zei direct na de overname dat de hoofdzetel ‘respectvol’ zou worden behandeld, omdat Panalpina ‘het beste bedrijf is dat we ooit hebben gekocht’. Het personeel hoefde volgens Andersen niet te vrezen voor banenverlies. ‘Onze primaire doelstelling is niet om het personeelsbestand te verminderen, maar kosten te besparen. Wij willen groeien’, liet hij toen optekenen.