Het Zwitserse bedrijf wil ‘Aziatischer’ worden en een grote acquisitie in het werelddeel moet daarbij helpen. Momenteel is Kuehne + Nagel in de Aziatische logistiek nog relatief klein. Andere continenten dragen aanmerkelijk meer bij aan de omzet van de netwerkexpediteur uit Schindellegi.

Zo behaalt K+N ruim 60% van zijn omzet uit Europa, Midden-Oosten en Afrika en komt 27,5% uit Noord- en Zuid-Amerika. Azië draagt daar slechts 11,7% aan bij. Dat moet in de toekomst veranderen.

Impuls

Op korte termijn valt er nog weinig te verwachten, maar binnen ongeveer twee jaar hoopt het bedrijf de transactie wereldkundig te maken. Met welke bedrijven Kuehne + Nagel momenteel gesprekken voert, deelt Trefzger niet mee.

Wel meldt hij dat het moet gaan om een partij die ervoor zorgt dat het netwerk van het Zwitserse bedrijf sterker wordt op het gebied van zowel zee- als luchtvracht. Ook het landvervoer moet er een impuls door krijgen, meldt de topman. Hij ziet Azië als belangrijkste groeimarkt. ’70% van de groei van consumentenbestedingen komt uit die regio.’

Kleine acquisities

Zo’n twee jaar geleden sloot dezelfde Trefzger grote acquisities in de Aziatische expeditiemarkt nog uit, maar stonden ‘kleine overnames in Zuidoost Azië’ nog wel op radar van de topman. Daarbij ging het vooral om de aankoop van logistieke bedrijven in groeimarkten als Vietnam, Indonesië en Cambodja. ‘Daar is de dynamiek en de vraag naar mondiale en geïntegreerde diensten bijzonder hoog’, aldus Trefzger destijds.

Hij sloot in andere markten ‘zinvolle en passende acquisities’ niet uit, maar dat moet dan wel de autonome groei in bepaalde sectoren ‘versnellen’. Waarom de bestuurder nu voor een grotere maatvoering gaat bij de nieuwe acquisitie-plannen blijft voorlopig een raadsel. In het verleden heeft het bedrijf zich altijd verre gehouden van grote overnames en koos het meer voor landelijke grootheden in een bepaalde niche zoals J. van de Put Fresh Logistics in Nederland.

Coronavirus

Met het oog op de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus is Kuehne + Nagel terughoudend met het uitkeren van dividend aan aandeelhouders dit jaar. Volgens Trefzger zullen door het virus de resultaten over het eerste kwartaal van 2020 waarschijnlijk lager uitvallen dan in dezelfde periode van het afgelopen jaar. Toch verwacht hij dat dit boekjaar geen verloren jaar zal worden.

Volgens de topman worden de problemen in China weer langzaam minder. Zo heeft Kuehne + Nagel inmiddels al zijn kantoren in het Aziatische land weer geopend, behalve in de stad Wuhan, waar het virus als eerste de kop opstak. Trefzger hoopt dan ook op een ‘rebound’ later dit jaar, waarbij het verlies in het eerste kwartaal weer geheel of gedeeltelijk teniet wordt gedaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement