Het bedrijfsresultaat (ebit) van de Duitse transportgigant liet zelfs een stijging zien van 18,6% naar 912 miljoen euro. Zonder eenmalige baten en lasten schoot het ebit zelfs net over de grens van 1 miljard euro. Daarmee wist de pakket en logistiek multinational zelfs zijn eigen voorlopige kwartaalcijfers uit juli te overtreffen.

Expresvervoer

DP- DHL profiteerde in het pakket-en expresvervoer onder meer van de grote vraag uit de particuliere online-markt. Zo verbeterde het operationele resultaat bij de divisie Post & Paket Deutschland met 49,2% naar 264 miljoen euro op een omzet van 3,9 miljard euro (+7%). Ook koerier DHL Express, de grote winstmachine van het concern, deed goede zaken tijdens de piek van de coronacrisis en liftte mee op het groeiend aanbod uit de e-commerce markt.

De omzet nam in het internationaal expresvervoer met 6,5% toe naar 4,5 miljard euro. De bedrijfswinst kwam uit op 565 miljoen euro (+8,5%). Daarmee  is meer dan de helft van het totale operationele resultaat van DP-DHL toe te schrijven aan DHL Express. Daarbij speelde mee dat het koeriersbedrijf tijdens de coronacrisis kon beschikken over een eigen luchtvrachtvloot en daarmee ook profiteerde van de hoge luchtvrachttarieven van de afgelopen maanden in de markt door het capaciteitstekort vanwege het aan de grond houden van de meeste passagiersvliegtuigen.

Contractlogistiek

DHL Global Forwarding, de expeditiedochter, kon door dezelfde hoge luchtvrachtprijzen het operationele resultaat met 50% verhogen naar 190 miljoen euro op een omzet van 4,2 miljard euro (+10%). Alleen de divisie contractlogistiek zag de omzet en het resultaat over het tweede kwartaal sterk afnemen. De omzet (2,7 miljard) nam met een half miljard af, terwijl het resultaat daalde van 87 miljoen euro naar 35 miljoen euro.

De nieuwe divisie E-commerce Solutions wist intussen de omzet te verhogen met 16,8% naar 1,2 miljard euro. Onder de streep zag de werkmaatschappij het verlies van vorig jaar (18 miljoen euro) veranderen in een kleine winst van 1 miljoen euro. Daarin was ook nog een extra post voor lopende reorganisaties verdisconteerd van 30 miljoen euro, aldus de directie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement